Veelgestelde vragen

De betere keuze
Droge dekvloeren worden steeds vaker gebruikt als vloeroplossing. Lange tijd werden ze hoofdzakelijk gebruikt bij renovatie. Daar zorgden ze, tegen een redelijke prijs, voor modern vloercomfort en het behoud van veel houten balkenplafonds in oude gebouwen.
Inmiddels worden fermacell® Vloerelementen ook steeds populairder in de nieuwbouw, of het nu de massiefbouw, de staalskeletbouw of de houtskeletbouw betreft. Ze overtreffen natte dekvloeren dankzij hun:
 • droge installatie zonder extra vochtinbreng
 • geringe bouwdikte
 • voordelige en snelle verwerking
 • directe beloopbaarheid en afwerkbaarheid
 • hoge belastbaarheid
 • relatief laag eigengewicht
 • goede geluidsisolatie
 • lage massa


De platen kunnen zelfs worden gebruikt wanneer de brandveiligheid aan verhoogde normen moet voldoen. Door hun hoge belastbaarheid zijn ze niet alleen geschikt voor woonruimtes, maar ook voor kantoor- en overheidsgebouwen.

Uw voordelen met fermacell® in een oogopslag:

 • Stootvast
 • Geluidsisolerend
 • Brandwerend
 • Extreem belastbaar
 • Vochtbestendig
 • Hoeft niet dubbel (droge binnenafbouw)

Algemeen

Fermacell® Vloerelementen bestaan uit twee in de fabriek verlijmde fermacell platen van 150 x 50 cm met een dikte van 10 mm of 12,5 mm. Het handige formaat, het lage gewicht en een 5 cm brede liplas rondom zorgen voor een snelle en eenvoudige verwerking. Naar wens zijn fermacell® Vloerelementen verkrijgbaar zonder isolatiemateriaal of als samengestelde elementen met isolatielaag aan de onderzijde.
 
Dankzij verschillende isolatiemogelijkheden en varieteit in elementdikte is een breed scala aan toepassingen mogelijk. Voor een effectieve thermische isolatie zijn bijvoorbeeld vloerelementen verkrijgbaar die zijn voorzien van 20 of 30 mm polystyreenhardschuim. Om lucht- en contactgeluiden te verminderen en de brandveiligheid te verhogen, worden elementen aangeboden met een isolatie van 10 mm houtvezelplaat, 10 mm minerale wol met hoge dichtheid of 9 mm viltplaat. 

Voor al onze soorten vloerelementen kunt u kijken op de pagina Vloerelementen.

Egalisatiemogelijkheden

Voor de montage van fermacell® Vloerelementen is in principe een vlakke ondergrond nodig. Kleine oneffenheden kunnen geëgaliseerd worden met fermacell™ Voegengips, fermacell™ Voegengips (4h) of fermacell™ Egaliseermiddel voor vloeren. 

Voor grotere afwijkingen kunnen de volgende producten worden gebruikt:
 • Van 0 tot 20 mm: fermacell™ Egaliseermiddel voor vloeren.
 • Van 10 tot 100 mm: fermacell™ Droge egalisatiekorrels van 10 tot 60 mm voor toepassingsgebieden 1-4; tot 100 mm uitsluitend voor toepassingsgebied 1 (woonbestemming).
 • Van 10 tot 2000 mm: fermacell™ Gebonden egalisatiemiddel T voor Voor de uitgebreide toepassingsgebied 1 tot en met 4.

Afhankelijk van het gebruikte egalisatiemiddel kan hiermee ook worden voldaan aan de normen op het gebied van contactgeluid, warmte en brandveiligheid.

Het fermacell Honingraatelement is een aanvulling op het fermacell Egaliseermiddel. Het fermacell Honingraatelement wordt gevuld met fermacell Honingraatkorrels en is speciaal ontwikkeld voor de geluidsisolatie van houten balkenplafonds bij renovatie en nieuwbouw. Het leent zich uitstekend voor de volledige thermische isolatie van holle ruimtes, zoals in houten balkenplafonds, platte en schuine daken of scheidingswanden op basis van een rachelwerk. 

Speciale oplossingen

Vloerverwarming

Het gebruik van fermacell® Vloerelementen kent vrijwel geen beperkingen. Ze kunnen ook worden gebruikt voor de installatie van vloerverwarmingssystemen. Ze zijn zowel geschikt voor conventionele warmwaterverwarmingssystemen als voor een select aantal elektrische vloerverwarmingssystemen.

JK fermafloor is een compleet, lichtgewicht, maatwerk droogbouw vloersysteem met een unieke samenwerking tussen drie bedrijven: James Hardie Netherlands B.V., JK vloerverwarming en Uzin Utz Nederland (voorheen Unipro). De drie bedrijven zijn uitstekend op elkaar ingesteld, waardoor de klant van begin tot eind vrij van zorgen is. Dat maakt deze samenwerking zo uniek.
 
James Hardie Netherlands B.V. is verantwoordelijk voor het vloersysteem bestaande uit duurzame gipsvezelplaten (met brandwerende en akoestische eigenschappen). Het systeem wordt door JK vloerverwarming voorzien van een ingeslepen vloerverwarming compleet met de innovatieve inverse PE-RT vloerverwarmingsbuizen en hoogwaardige RVS verdeler met de benodigde appendages. Uzin Utz Nederland levert de specifiek voor het systeem ontwikkelde additieven, in de vorm van de JK dichtzetmassa, de benodigde JK fermafloor primer en JK fermafloor mortel die specifiek volgens het Uzin Utz Garantsysteem gebruikt kunnen worden. Daarnaast zorgen zij voor advies en de producten t.b.v. de verdere vloerafwerking die ook weer binnen de systeemgarantie vallen.

De montage van de fermacell® Vloerelementen gebeurt door de speciaal geselecteerde fermacell Experts, stuk voor stuk vakmensen in afbouwbedrijven. Deze experts in deze bedrijven zijn ook getraind door JK en Uzin Utz met betrekking tot alle details van deze droogbouwvloer en kunnen de offerte voor de realisatie van het traject voor de JK fermafloor verzorgen. Zo wordt alles verzorgd vanuit één contactpersoon, van offerte tot realisatie met kwaliteitsborging en systeemgarantie. Het installeren van de complete vloerverwarming en het dichtzetten van de vloerverwarmingsbuizen gebeurt door de vakmensen van JK vloerverwarming.

De dunne, gefreesde vloerverwarmingssystemen (samenwerking van Fermacell en Uniwarm uit Vorden) leveren een belangrijke bijdrage aan het energieneutraal renoveren van oude (monumentale) gebouwen. Het klimaatsysteem bestaat uit een combinatie van de 18 mm dikke multi- en combi- vloerwarmingsplaten, die aangesloten worden op een warmtepomp. In de fabriek van Uniwarm worden in de fermacell® Gipsvezelplaten sleuven gefreesd en voorzien van leidingen en koppelingen. Het complete klimaatsysteem wordt prefab op de bouwplaats aangeleverd.


Oprichter en directeur van Uniwarm, Peter Riethorst, zet de voordelen hiervan op een rij.
“Het is een verwarmingslichaam, koelsysteem en afbouwplaat in één. Het bespaart niet alleen energie vanwege de aansluiting op een warmtepomp, maar de gespreide warmte die van de vloerverwarming afkomt, zorgt voor een behaaglijk klimaat in de woning. Ook als het buiten bijvoorbeeld tien graden vriest”, zegt Riethorst. Het systeem kan droog op een houten of betonnen vloer worden aangelegd. “Dat is een groot voordeel ten opzichte van de traditionele natte zandcement vloerverwarmingssystemen. Ten eerste zijn deze veel dikker en zwaarder en ten tweede kosten ze meer tijd voordat ze droog zijn.” Bij zandcement vloeren voor vloerverwarming moet de constructie van de vloeren volledig worden aangepast om het gewicht te kunnen dragen. Dit brengt bij een oude, monumentale woning met een houten balkenlaag veel kosten en een langere bouwtijd met zich mee. “Het klimaatsysteem van Uniwarm kan rechtstreeks, zonder extra aanpassingen zoals egalisering, op de houten vloerdelen worden gelegd.” Ook een groot voordeel vindt Riethorst dat deze vloerverwarmingsplaten slechts een opbouwhoogte van 18 mm dik hebben, waarop vrijwel elke afwerkvloer past. “Omdat de platen zo dun zijn, kunnen er gemakkelijk extra geluidontkoppelingslagen (ontkoppelen contactgeluid met de basisvloer)  tussen gelegd worden. Naast contactgeluidisolatie bieden deze dunne platen zelfs ruimte voor een 10 mm fermacell Gipsvezelplaat waardoor het systeem 60 minuten brandwerend wordt. “Omdat de leidingen zo dicht tegen de afwerkvloer liggen, kan dit vloerverwarmingssysteem vrij snel warmte of koeling afgeven waardoor er onmiddellijk een comfortabel klimaat ontstaat in een ruimte.”
 
Omdat een groot oppervlakte warmte afgeeft, kan in een woning worden volstaan met een lage temperatuur en dat bespaart uiteraard energie. Vloerverwarming zorgt voor een constante temperatuur en levert hierdoor altijd een behaaglijk binnenklimaat op in een ruimte. Deze platen passen prima in een vloerverwarmingssysteem dat is gestoeld op een lage aanvoertemperatuur van het water. De platen zelf houden de warmte vast en blijven warmte afgeven.

Video's

fermacell® Vloerelementen

Voordelen van fermacell® Vloerelementen en toebehoren

Voordelen fermacell vloersysteem vs natte cement dekvloer

×