Veelgestelde vragen

De fermacell® Gipsvezelplaten mogen alleen in zones worden toegepast, waar de temperatuur van het plaatoppervlak permanent onder de 45 graden Celsius blijft.
Brandwerendheid kan meerdere zaken inhouden:
1. doorbrandtijd (tijd van het scheuren van de plaat)
2. temperatuurremming naar achterliggende constructies

Fysieke doorbrandtijd fermacell® Gipsvezelplaten is bepaald o.b.v. meerdere testen:  
-  10 mm = 19 min
-  12,5 mm = 23 min
-  15 mm = 28 min
-  18 mm = 34 min

Combinaties van meerdere plaatlagen leiden tot hogere brandwerendheden en temperatuurremmend vermogen. Grof weg kan gezegd worden dat met 1 laag fermacell® Gipsvezelplaat 18 mm een 30 minuten brandwerendheid. Bij 60 minuten is minimaal 18+15 mm benodigd.
Systeemtoepassingen (wand-, plafond- en vloerconstructies) leiden nagenoeg altijd tot een combinatie van slankere plaatdiktes. Zie hiervoor het fermacell constructieoverzicht. 
De Powerpanel platen zijn cementaire producten die een zeer hoge doorbrandtijd kennen, maar een veel lager temperatuurremmend vermogen hebben dan de fermacell® Gipsvezelplaten. Zij kunnen in deze zin als een langdurig hitteschild dienen, maar er moet wel rekening worden gehouden met de eventuele (on)toelaatbare temperatuurdoorslag. Het is dus voor de brandkundige toepassing belangrijk om dit bij onze technisch adviseurs na te gaan.
Stuur ons middels het contactformulier uw huidige opbouw (indien mogelijk met  een tekening) met de gevraagde prestaties.
Wij zorgen dan voor een maatwerkadvies voor uw toepassing.
Een houten vloer kunt u eenvoudig van onder naar boven 30 minuten brandwerend maken door toepassing van een lichte minerale woldeken tussen de balken, een eenvoudige onderconstructie en een enkele fermacell® Gipsvezelplaat. Voor de specificatie verwijzen wij u naar de brochure Fermacell Constructies hoofdstuk 5.1 systeemcode 2 H 11.
Een houten vloer kunt u eenvoudig van onder naat boven 60 minuten brandwerend maken door toepassing van een minerale woldeken tussen de balken, een eenvoudige onderconstructie en een dubbele fermacell® Gipsvezelplaat. Voor de specificatie verwijzen wij u naar de brochure Fermacell Constructies hoofdstuk 5.1  systeemcode 2 H 21-NL.
Nee, in principe niet. Kolommen en liggers maken vaak deel uit van de hoofddraagconstructie van het gebouw. Vanuit het Bouwbesluit is de bescherming van de hoofddraagconstructie op andere manier georganiseerd dan die van het bouwkundig scheiden van gebruiks- of verblijfsruimten.
Er gelden hiervoor verwijzingen naar o.a. de specifieke kolom-liggertesten overeenkomstig EN13381-4.

James Hardie Netherlands B.V. zet hiervoor de specifieke brandspecials in, te noemen:
- fermacell Firepanel A1 voor binnensituaties
- fermacell AESTUVER voor binnen- en buitensituaties 

Stuur ons middels het contactformulier uw huidige opbouw (indien mogelijk met  een tekening en aangevuld met een profielstaat) met de gevraagde prestaties. Wij zorgen dan voor een maatwerkadvies voor uw toepassing.
Afhankelijk van de gestelde brandwerendheidseisen aan de hoofddraagconstructie is het mogelijk dat de technisch adviseurs van Fermacell BV een aanvullend brandveilig ontwerp hiervoor afgeven, gebaseerd op aanwezige, andersoortige brandtesten dan de EN13381-4.
Stuur ons middels het contactformulier uw huidige opbouw (indien mogelijk met  een tekening) met de gevraagde prestaties.
Wij zorgen dan voor een maatwerkadvies voor uw toepassing.
×