Veelgestelde vragen

De bouw en uitbreiding van zorgvoorzieningen vindt plaats onder hoge kostendruk. Daarnaast moeten juist zorggebouwen voldoen aan de strengste normen voor de belastbaarheid van de afwerkingsmaterialen. Kwaliteit en duurzaamheid mogen daarom niet worden verwaarloosd. De moderne gipsplaatoplossingen met fermacell® Gipsvezelplaten zijn qua efficiëntie en zuinigheid duidelijk superieur aan conventionele technieken. Met slechts één soort paneel kan aan de meest uiteenlopende vereisten worden voldaan bij de uitbreiding van zorggebouwen. Fermacell® Gipsvezelplaten zijn namelijk universeel inzetbaar als vocht- en brandwerende constructieplaten en zijn robuust genoeg om de permanent hoge belasting te weerstaan.   

Geluidsisolatie

Een doorslaggevend aspect bij de uitbreiding van zorggebouwen is de geluidsisolatie. Patiënten moeten kunnen vertrouwen op discretie in de behandelkamers en artsen en zorgpersoneel hebben een rustige omgeving nodig om zich optimaal te kunnen concentreren op behandelingen en operaties. Ook bij het herstel en het welzijn van patiënten speelt goede geluidsisolatie een belangrijke rol. Wandconstructies met fermacell® Gipsvezelplaten bereiken optimale geluidsisolatiewaarden, mede dankzij de homogene en flexibele plaatstructuur.


Binnenklimaat
Last but not least: ook ecologisch en gezondheidsgericht bouwen speelt een belangrijke rol in het herstelproces. De fermacell® Gipsvezelplaten zijn door het eco-Instituut in Keulen gecertificeerd als onschadelijk voor de gezondheid. Ook het Institut für Baubiologie in Rosenheim heeft de fermacell® Gipsvezelplaten ingedeeld in de categorie ‘aanbevolen voor de bouwbiologie’.

Stralingsbescherming
Met fermacell® Gipsvezelplaten kan ook zonder problemen een betrouwbare stralingsbescherming worden verkregen. De platen worden vóór montage aan de achterzijde voorzien van een duurzaam gefixeerde loodfolie. Een loodcoating van 1 mm heeft al dezelfde beschermende werking als een 130 mm dikke muur van gewapend beton.

Belastbaar
De wanden in de gangen en patiëntenkamers van zorginstellingen worden vaak blootgesteld aan zware stootbelastingen. Mobiele ziekenhuisbedden, rolstoelen, mobiele medische apparatuur of zware schoonmaakapparatuur laten zichtbare schade achter op stootgevoelige bouwmaterialen. Dankzij hun hoge sterkte en stabiliteit zijn fermacell® Gipsvezelplaten ideaal voor toepassing bij extreem hoge mechanische belasting. Zelfs lichte of middelzware beugelbelastingen vormen geen probleem. De beugels kunnen door middel van hollewandankers of -pluggen rechtstreeks aan de fermacell® gipsvezelplaat worden bevestigd.


Brandweerstand 
In ziekenhuizen, sanatoria of verpleeghuizen verblijven vaak patiënten die beperkt mobiel zijn. Bij brand kunnen deze patiënten zichzelf niet redden, maar zijn ze aangewezen op de hulp van anderen. Preventieve brandveiligheid is dan ook bijzonder belangrijk in deze instellingen. Het doel is brand vanaf het begin te voorkomen of passende preventieve maatregelen te nemen, zodat patiënten en personeel in veiligheid kunnen worden gebracht. Fermacell® Gipsvezelplaten bieden deze broodnodige veiligheid. Ze zijn in overeenstemming met de Duitse algemene bouwinspectievergunning door het Institut für Bautechnik in Berlijn geclassificeerd als onbrandbaar bouwmateriaal A2 volgens DIN 4102-1. Afhankelijk van het ontwerp zijn brandweerstandsklassen tussen F 30 en F 120 realiseerbaar.

Download hier het Constructieoverzicht - fermacell®, JamesHardie®, Aestuver® Constructies voor wanden, plafonds en vloeren
×