Meld u aan voor onze nieuwsbrief

fermacell® Firepanel A1 - De nieuwe dimensie in brandveiligheid

De brandwerende plaat fermacell® Firepanel A1 bestaat voornamelijk uit gips en papiervezels, die worden verkregen uit papier in een recyclingproces. Een nieuwe productsamenstelling en de vervanging van een wezenlijk aandeel van de papiervezels door onbrandbaar materiaal zorgen voor nog betere brandwerende eigenschappen van het bouwmateriaal en de component.
De natuurlijke grondstoffen worden gemengd en na toevoeging van water - zonder overige bindmiddelen - onder hoge druk tot stabiele platen geperst, gedroogd, aan beide zijden gehydrofobeerd en op de gewenste afmetingen gesneden. Water zorgt ervoor dat het gips reageert, het doordringt en omhult de vezels. Dit resulteert in de hoge stabiliteit en onbrandbaarheid van de hoogste Europese bouwmateriaalklasse A1 volgens DIN EN 13501-1 en nationaal DIN 4102-1.
De fermacell® Firepanel A1 is door zijn materiaalsamenstelling een brand- en vochtwerende bouwplaat, die aan beide zijden homogene plaateigenschappen heeft. Deze plaat biedt alle bekende eigenschappen van de fermacell® gipsvezelplaat in de droogbouw met betere brandwerende eigenschappen voor het bouwmateriaal en de bouwcomponent.

Veilig, getest en zuinig
Bouwmateriaalklasse A1

De nieuwe brandwerende plaat fermacell® Firepanel A1 behoort tot de hoogste Europese bouwmateriaalklasse A1 volgens DIN EN 13501-1 en nationaal volgens DIN 4102-1. De fermacell® Firepanel A1-platen kunnen daarom overal worden toegepast waar de bekleding van bouwmateriaalklasse A1 nodig is voor de structurele brandveiligheid.

CE-markering
De Firepanel A1-platen worden geproduceerd, getest en gemarkeerd (CE-markering) volgens de Europese norm voor vezelversterkte gipsplaten DIN EN 15283-2.

De fermacell® Firepanel A1 biedt alle bekende eigenschappen van de fermacell® gipsvezelplaat voor de droogbouw. Deze plaat wordt in binnentoepassingen gebruikt met nog efficiëntere brandwerende eigenschappen voor het bouwmateriaal en de bouwcomponent.
 

De toepassingsgebieden zijn onder andere:
  • Montagewanden met metalen onderconstructie
  • Schacht- en voorzetwanden
  • Verlaagde plafonds


De gipsvezelplaten fermacell® Firepanel A1 zijn bijzonder zuinig, omdat er slechts één type plaat nodig is voor de afbouw, brandveiligheid en natte ruimtes.

Aestuver® - speciale brandveiligheid
De James Hardie Group biedt speciale plaatproducten aan voor projecten die bijzonder hoge eisen stellen aan de brandveiligheid. De cementgebonden, glasvezelversterkte en brandwerende platen worden over het algemeen gebruikt in structurele brandveiligheid, tunnels, industriële en OEM-toepassingen. Andere toepassingsgebieden zijn:

  • Brandwerende bekledingen voor draagconstructies, wanden en plafonds
  • Brandwerende platen voor ventilatie- en rookafzuigkanalen
  • Brandwerende kabelgootsystemen
  • Oplossingen voor het veilig ontwerpen van nooduitgangen en vluchtwegen
  • Systemen voor brandwerende schotten en voegen
  • Oplossingen voor speciale constructies
 

Meer over Aestuver® speciale brandveiligheidsoplossingen

De fermacell® Gipsvezelplaten mogen alleen in zones worden toegepast, waar de temperatuur van het plaatoppervlak permanent onder de 45 graden Celsius blijft.
Brandwerendheid kan meerdere zaken inhouden:
1. doorbrandtijd (tijd van het scheuren van de plaat)
2. temperatuurremming naar achterliggende constructies

Fysieke doorbrandtijd fermacell® Gipsvezelplaten is bepaald o.b.v. meerdere testen:  
-  10 mm = 19 min
-  12,5 mm = 23 min
-  15 mm = 28 min
-  18 mm = 34 min

Combinaties van meerdere plaatlagen leiden tot hogere brandwerendheden en temperatuurremmend vermogen. Grof weg kan gezegd worden dat met 1 laag fermacell® Gipsvezelplaat 18 mm een 30 minuten brandwerendheid. Bij 60 minuten is minimaal 18+15 mm benodigd.
Systeemtoepassingen (wand-, plafond- en vloerconstructies) leiden nagenoeg altijd tot een combinatie van slankere plaatdiktes. Zie hiervoor het fermacell constructieoverzicht. 
De Powerpanel platen zijn cementaire producten die een zeer hoge doorbrandtijd kennen, maar een veel lager temperatuurremmend vermogen hebben dan de fermacell® Gipsvezelplaten. Zij kunnen in deze zin als een langdurig hitteschild dienen, maar er moet wel rekening worden gehouden met de eventuele (on)toelaatbare temperatuurdoorslag. Het is dus voor de brandkundige toepassing belangrijk om dit bij onze technisch adviseurs na te gaan.
Stuur ons middels het contactformulier uw huidige opbouw (indien mogelijk met  een tekening) met de gevraagde prestaties.
Wij zorgen dan voor een maatwerkadvies voor uw toepassing.
Een houten vloer kunt u eenvoudig van onder naar boven 30 minuten brandwerend maken door toepassing van een lichte minerale woldeken tussen de balken, een eenvoudige onderconstructie en een enkele fermacell® Gipsvezelplaat. Voor de specificatie verwijzen wij u naar de brochure Fermacell Constructies hoofdstuk 5.1 systeemcode 2 H 11.
Een houten vloer kunt u eenvoudig van onder naat boven 60 minuten brandwerend maken door toepassing van een minerale woldeken tussen de balken, een eenvoudige onderconstructie en een dubbele fermacell® Gipsvezelplaat. Voor de specificatie verwijzen wij u naar de brochure Fermacell Constructies hoofdstuk 5.1  systeemcode 2 H 21-NL.
Nee, in principe niet. Kolommen en liggers maken vaak deel uit van de hoofddraagconstructie van het gebouw. Vanuit het Bouwbesluit is de bescherming van de hoofddraagconstructie op andere manier georganiseerd dan die van het bouwkundig scheiden van gebruiks- of verblijfsruimten.
Er gelden hiervoor verwijzingen naar o.a. de specifieke kolom-liggertesten overeenkomstig EN13381-4.

Fermacell BV zet hiervoor de specifieke brandspecials in, te noemen:
- fermacell Firepanel A1 voor binnensituaties
- fermacell AESTUVER voor binnen- en buitensituaties 

Stuur ons middels het contactformulier uw huidige opbouw (indien mogelijk met  een tekening en aangevuld met een profielstaat) met de gevraagde prestaties. Wij zorgen dan voor een maatwerkadvies voor uw toepassing.
Afhankelijk van de gestelde brandwerendheidseisen aan de hoofddraagconstructie is het mogelijk dat de technisch adviseurs van Fermacell BV een aanvullend brandveilig ontwerp hiervoor afgeven, gebaseerd op aanwezige, andersoortige brandtesten dan de EN13381-4.
Stuur ons middels het contactformulier uw huidige opbouw (indien mogelijk met  een tekening) met de gevraagde prestaties.
Wij zorgen dan voor een maatwerkadvies voor uw toepassing.
×