Veelgestelde vragen

Duurzamer bouwen met gipsvezelplaten die CO2 opslaan

Duurzamer bouwen met gipsvezelplaten die CO2 opslaan

8-5-2023
Duurzaamheid kent veel invalshoeken. Één daarvan is CO2. Hoe minder, hoe beter voor het klimaat. De fermacell® gipsvezelplaten en vloerelementen slaan zelfs CO2 op. Ze voldoen dan ook aan de hoogste eisen voor duurzaam bouwen.

Gerecycled papier, gips en water

Deze opvallende milieuprestatie staat nu zwart op wit in de nieuwe EPD (Environmental Product Declaration) en is een internationaal erkende milieuproductverklaring. De EPD voor de fermacell® gipsvezelplaten en vloerelementen is uitgegeven door Institut Bauen und Umwelt EV ofwel IBU. Al sinds 1971 produceert fermacell® zonder extra lijm en uitsluitend op basis van natuurlijke materialen: gerecycled papier, gips en water. De producten zijn aantoonbaar emissievrij en bevatten geen schadelijke stoffen zoals formaldehyde. Bovendien is het productieproces gericht op grondstofbesparing en onderworpen aan strenge kwaliteitscontroles. Zaagafval en restanten uit de productie worden hergebruikt. Daarnaast worden zaagresten vanuit industriële partners 1 op 1 ingenomen en hergebruikt. Ook restmateriaal van bouwprojecten en  gipsafval van sloopprojecten wordt ingezameld, gesorteerd en weer verwerkt tot nieuwe gipsvezelplaten. 
 

Extra waarde voor gebouwcertificering

Het EPD-certificaat past dan ook perfect bij de ambitie van investeerders, ontwerpers en bouwers die streven naar een lage MKI score (Milieu Kosten Indicator) of gebouw certificering zoals BREEAM of LEED. De MKI score wordt tevens gebruikt om de Milieuprestatie Gebouwen (MPG) te berekenen. Hoe duurzamer het  materiaalgebruik, hoe lager de milieu-impact van het gebouw – en des te beter (lager) de milieuprestatie van het gebouw zal zijn. De levenscyclusanalyse  (LCA) is gecontroleerd door onafhankelijke experts van de IBU. Zij hebben het hele proces bekeken en beoordeeld. Van grondstof- en energieproductie en grondstoftransport tot de eigenlijke productiefase van de producten. Ook de fase na gebruik, met mogelijkheden voor afvoer en recycling, hebben zij meegenomen. De EPD sluit daarmee aan bij ISO 14025 en de norm EN 15804 + A2. De CO2-opslag heeft betrekking op de gehele productlevenscyclus van de fermacell® gipsvezelplaten en vloerelementen.
 

Verantwoordelijk voelen en verantwoordelijkheid nemen

Fermacell® gipsvezel plaatmateriaal valt onder het internationale James Hardie Europe, een van 's werelds toonaangevende fabrikanten van vezelcement gevelbekleding. Het bedrijf is Europees marktleider op het gebied van gipsvezelplaten en neemt verantwoordelijkheid voor milieuvriendelijk bouwen. Dat zit letterlijk en figuurlijk in de vezels van de organisatie. Daarom worden continu de hoogste eisen gesteld aan de kwaliteit van de producten. De duurzame eigenschappen van fermacell® gipsvezelplaten en fermacell® vloerelementen zijn al eerder gecertificeerd door onafhankelijke instituten en zijn nu nogmaals bevestigd met deze milieuproductverklaring.

Meer weten over ons productieproces? Bekijk dan zeker onze pagina 'duurzaamheid' eens!
×