Historie

Begin jaren zeventig begint de PGEM in Nijmegen met de uitbreiding van de elektriciteitscentrale.

Het nieuwe complex wordt op 10 mei 1982 in bedrijf genomen en levert een elektrisch vermogen van 600 Megawatt. Om van het restproduct vliegas af te komen, richt men in Nijmegen een fabriek op met de naam VASIM.

Een belangrijke stap in het milieubeleid van de PGEM is de aanpak van het toen al veel besproken begrip “zure regen”, die zou bijdragen tot het aantasten van de bossen. De uitstoot van de centrale moest van alle zwavelverbindingen worden ontdaan. Men besluit als eerste in Nederland tot de gefaseerde bouw van een zogenaamde rookgasontzwavelingsinstallatie (ROI).

PGEM in Nijmegen
Rookgasontzwaveling

 

Met de rookgasontzwaveling rekent men op een productiecapaciteit van 50.000 ton hoogwaardig gips. De zuiverheid van dit RO-gips ligt bij 96 tot 98%. Dit in tegenstelling tot natuurgips, dat 80 tot 85% zuiver is.

Het gips te storten is geen optie, dus wordt er gezocht naar een mogelijkheid om het restproduct te verwerken. Men kiest voor de vervaardiging van een betrekkelijk uniek product: de gipsvezelplaat.

In Niftrik wordt daartoe in 1988 aan de Loonsewaard een fabriek gebouwd, eveneens onder de naam VASIM.

VASIM

Die naam wordt vrij snel daarna veranderd in VAGIPS, vanwege de (onterechte) associatie met vliegas.

VAGIPS logo

De gipsvezelplaten worden onder de naam VAPLEX en VAPLUS op de Nederlandse markt gebracht.

VAPLEX logo
Fels logo

In Nederland worden dan al sinds 1977 door de firma Borsumij Bouwspecialiteiten BV gipsvezelplaten van het merk fermacell verkocht. In 1993 worden VAGIPS en Borsumij door het Duitse Fels GmbH overgenomen. De merknaam VAPLEX wordt veranderd in fermacell.

In april 2003 wordt Fels overgenomen door de eveneens Duitse Haniel Gruppe.

Haniel logo

De nieuwe bedrijfsnaam wordt Xella Droogbouw Systemen. Vanuit Xella International GmbH ontstaat een intensieve samenwerking van het merk fermacell met de zustermerken YTONG, SILKA en HEBEL.

Xella logo
Fermacell logo

Medio 2008 komt Xella International GmbH en daarmee ook de vestiging in Niftrik in handen van de investeringsbanken Goldman Sachs en PAI partners. Op 1 augustus 2009 verandert de firmanaam van Xella Droogbouw Systemen BV in Fermacell BV.

De XELLA-groep wordt per 1 december 2016 verkocht aan Lone Star.

Op 3 april 2018 is fermacell toegetreden tot de James Hardie Group.