Vloerelementen

 • 1. Kunnen fermacell Vloerelementen direct op de plafondbalken worden gelegd?

  Nee, dat is niet mogelijk.
  De fermacell Vloerelementen vergen een volle onderlaag die draagkrachtig genoeg, vlak en droog moet zijn. Op de balken moet dus eerst een voldoende draagkrachtige, niet verende vloerlaag worden aangebracht, bijv. planken of geschikte houtplaten (zie illustraties).

  Is er voor de vloer maar weinig opbouwhoogte beschikbaar, dan kan men die laag ook tussen de balken monteren (zie illustraties).

 • 2. Welke kant van de fermacell Vloerelementen (zonder isolatielaag) moet naar boven worden gelegd?

  Op de bovenzijde van de fermacell Vloerelementen bevindt zich de volgende gedrukte informatie (in het midden: “fermacell Estrich-Elemente", op de zijkant: logo met productbenaming, CE-kenmerk, streepjescode, enz.).
  De vloerelementen hebben langs beide zijden dezelfde materiaaleigenschappen. In principe maakt het dus niet uit, welke kant bovenaan ligt.

  Bij het leggen moet alleen op de juiste ligging van de liplasverbinding gelet worden (de elementen worden er altijd van bovenaf op gelegd, er niet onder geschoven).

 • 3. Welke systemen voor vloerverwarming kunnen in combinatie met de fermacell Vloerelementen gebruikt worden? Welke fermacell Vloerelementen worden gebruikt?

  Als vloerverwarming worden speciale systemen gebruikt, die door de producent ervan vrijgegeven moeten zijn voor gebruik op droogbouwvloeren. Normaal gaat het daarbij om verwarmingssystemen op basis van warm water. De verwarmingsbuizen lopen in vormplaten, bijv. uit hard polystyrol. Bovendien zijn er warmtegeleidende platen aanwezig die een gelijkmatige afgifte en geleiding van de warmte garanderen en tegelijk een ononderbroken steunlaag voor de vloerelementen bieden.

  Bij vloerverwarmingen worden normaal de 25 mm dikke fermacell Vloerelementen (2 E 22) gebruikt.

 • 4. Kunnen fermacell Vloerelementen in combinatie met een elektrische vloerverwarming worden gebruikt?

  Elektrische verwarmingssystemen, bijv. verwarmingsmatten, worden over het algemeen direct onder de vloerbedekking gelegd. Ze worden hoofdzakelijk als bijverwarming gebruikt of om de kilte uit de vloer te verdrijven.

  De fermacell Powerpanel Vloerelementen zijn wegens hun materiaaleigenschappen uitstekend geschikt voor elektrische vloerverwarmingen.

  Wegens het risico van warmteaccumulatie zijn fermacell Vloerelementen slechts in beperkte mate geschikt voor elektrische vloerverwarming. De elementen mogen alleen na overleg met de producent van het verwarmingssysteem worden gebruikt. Eventuele warmteaccumulatie door de afdekking van het verwarmingsvlak, bijv. door meubels of andere warmtewerende lagen (bijv. dikke tapijten, stoffen of matrassen) mag niet voorkomen. Op geen enkele plek van de vloerelementen mag de temperatuur hoger zijn dan 50 °C!

 • 5. Welke geluidsisolatie is bij houten plafonds aan te bevelen?

  De goede geluidsisolatie van massieve plafonds in één laag, bijv. plafonds in gewapend beton, is  vooral te danken aan het gewicht (in verhouding tot de oppervlakte) en de buigstijfheid van de constructie.

  Om bij relatief lichte houten plafonds die uit meerdere lagen bestaan, een vergelijkbare isolatiewaarde te verkrijgen, heeft men de volgende mogelijkheden:

   

  · Het gewicht (in verhouding tot de oppervlakte) van de vloer, de ruwbouwvloer en het plafond verhogen (bijv. door het fermacell systeem voor  vloerisolatie te gebruiken of het plafond in meerdere lagen op te bouwen);
  · De stijfheid van de geluidsisolatieplaten verminderen (waarbij wel een voldoende drukvastheid behouden moet blijven voor de droogbouwvloer, zie ook vraag 7);
  · De afstand tussen plafond en ruwbouwvloer verhogen;
  · Het plafond van de balken loskoppelen (bijv. door een verende ophanging);
  · Holle ruimtes, ter hoogte van de ophangpunten en tussen de balken, met isolatiemateriaal op basis van vezels opvullen (bijvoorbeeld mineale wol).  

 • 6. Waaruit bestaat het fermacell isolatiesysteem voor vloeren? Wat wordt daarmee bereikt?

  Het fermacell isolatiesysteem voor vloeren bestaat uit de fermacell Honingraatelementen, de fermacell Honingraatkorrels en het fermacell Vloerelement 2E31 of 2E32. Het honingraatelement, dat een dikte van 3 of 6 cm heeft en langs onderen gesloten is, wordt met de fermacell Honingraatkorrels gevuld.

  Dit isolatiesysteem wordt direct op de ruwbouwvloer of de planken vloer gelegd. Het zorgt ervoor dat het gewicht van de vloer toeneemt en leidt samen met de zwevend gelegde fermacell Vloerelementen 2E31 of 2E32 tot een vermindering van het geluid dat doorgegeven wordt.
  De geluidsdempende werking van dat systeem wordt nog in grote mate verbeterd wanneer bijv. het plafond van de vloer gescheiden wordt (door een verende ophanging).

 • 7. Met welke isolatiematerialen is een bijkomende egalisatie onder de fermacell Vloerelementen mogelijk? En tot op welke hoogte?

  De hoogte-egalisatie onder de fermacell Vloerelementen hangt af van het toepassingsgebied en van het type en de drukvastheid van de gebruikte isolatiematerialen.
  In de brochure "fermacell Vloerelementen handleding voor de verwerking" vindt u informatie over het gebruik van bijkomende isolatiematerialen.

 • 8. Hoe dik kunnen de fermacell Egalisatiekorrels worden gelegd? Moet dat materiaal later nog worden gecomprimeerd?

  De fermacell Egalisatiekorrels kunnen in toepassingsgebied 1 (woning) minimum 1 cm en maximum 10 cm dik worden gelegd. De korrels kunnen direct over installatieleidingen worden gestort. Daarbij moet u een overdekking van minimum 1 cm voorzien. Het materiaal moet nadien niet meer worden gecomprimeerd.

 • 9. Welke parketsoorten kunnen direct op fermacell Vloerelementen worden gelijmd? Welke lijm raadt u aan?

  Die fermacell Vloerelementen zijn geschikt als ondergrond voor de directe verlijming van laminaatparket volgens DIN EN 13489 (bijv. legklare parketelementen) en mozaïekparket volgens DIN EN 13488, waarbij het mozaïekparket in een patroon gelegd moet worden dat de uitzetting van de parketvloer in verschillende richtingen mogelijk maakt, visgraat- of ruitmotief.

  De verwerking van mozaïekparket in een andere legrichting of het gebruik van andere massieve houtsoorten en parkettypes mag alleen na overleg en met schriftelijke goedkeuring van de lijmproducent (bijv. SIKA, Thomsit, UZIN, Forbo).

 • 10. Mogen vloertegels groter dan 30 x 30 cm ook op de fermacell Vloerelementen worden gelijmd?

  Ja dit is mogelijk, afhankelijk van de stabiliteit van de ondergrond.
  Op pagina 38 en 39 van de Handleiding voor de verwerking van fermacell Vloerelementen staat aangegeven onder welke randvoorwaarden grotere tegels tot bijvoorbeeld > 1200 mm langskanten kunnen worden toegepast.
 • 11. Kan ik vloerelementen toepassen op een onvlakke vloer?

  Ook op onvlakke vloeren kunnen fermacell Vloerelementen worden toegepast. Het geheim zijn de speciale droge egalisatiekorrels. Als ondergrond wordt op een dergelijke onvlakke of scheve vloer eerst een laag fermacell gewapend papier gelegd om weglekken van de korrels tussen vloerdelen en knoestgaten te voorkomen. Daarna worden de egalisatiekorrels uitgespreid. De egalisatiekorrels worden met een rei of lat tot een vlakke ondergrond gestreken. Door de hoekige vorm grijpen de korrels als het ware in elkaar. Zo wordt een altijd stabiel korrelbed gevormd. Er behoeft dan ook geen verlijming van de egalisatiekorrels te gebeuren. De korrels worden droog verwerkt zodat direct verder kan worden gewerkt.

 • 12. Hoe kan ik grotere oneffenheden dan 60 mm overbruggen?

  De maximale laagdikte van de egalisatiekorrels is 60 mm, anders wordt het instabiel. Toch kunnen niveauverschillen tot maar liefst 120 mm worden overbrugd. Hiervoor kunnen de 30 mm dikke fermacell Honingraatelementen gevuld met honingraatkorrels worden gebruikt. Door 2 lagen van dit honingraatsysteem op elkaar te leggen en aan te vullen met egalisatiekorrels, kan tot 120 mm worden uitgevlakt.

 • 13. Welke eindafwerkingen zijn mogelijk op de fermacell Vloerelementen?

  fermacell Vloerelementen zijn voor alle soorten vloerbedekkingen geschikt: tapijt, vinyl, linoleum, kurk, tegels, parket, massieve houten vloerdelen etc. Ook vloerverwarming is mogelijk. Elke vloerafwerking heeft zijn specifieke dingen waarmee rekening moet worden gehouden. Kijk voor de meest gebruikelijke afwerkingen in hoofdstuk 10 van de Handleiding voor de verwerking van fermacell Vloerelementen op pagina 37 t/m 41.
 • 14. Kunnen fermacell Vloerelementen worden toegepast in badkamers?

  fermacell Vloerelementen kunnen worden toegepast in natte ruimten zoals badkamers. De vloerelementen moeten in het sproeibereik, oppervlakten die regelmatig nat worden, worden beschermd tegen vochtindringing. Dit houdt in dat de gehele vloer in dit soort ruimten wordt voorzien van een afdichtingssysteem. De aansluitingen met de wanden moeten ook worden voorzien van een waterafdichting. Elke tegellijmleverancier heeft hierin zijn eigen oplossingen. Wij verwijzen u dan ook naar uw tegellijmleverancier. Voor de meest gangbare tegellijmmerken hebben wij standaardadviezen, die u bij onze verkoopafdeling kunt opvragen.

 • 15. Kunnen fermacell wanden worden geplaatst op fermacell Vloerelementen?

  Op fermacell Vloerelementen kunnen lichte scheidingswanden worden geplaatst met een maximale lijnlast van 200 kg/m'. Met die voorwaarde dat we spreken over een metaalstaanderwand of een niet dragende houtstaanderwand.
  Gipsblokwanden, cellenbetonwanden, kalkzandsteenwanden, porisowanden en andere lijmblokkenwanden of metselstenenwanden zijn niet toegelaten. De reden hiervoor is dat dit soort wanden al bij kleine vervormingen scheuren kunnen gaan vertonen. Een metaalstaanderwand en houtstaanderwand hebben het vermogen om de vervorming van de ondergrond iets te verdelen en minder snel scheurvorming te laten zien.

  Betreffende geluidisolatie is het volgende te zeggen.
  Indien de geluidisolatie naar de naastliggende ruimte het belangrijkste is, kan beter worden gekozen om de vloerelementen voor de wand te stoppen en de wand op de onderliggende draagkrachtige vloer te plaatsen.
  Indien de geluidisolatie naar beneden het belangrijkste is, kan beter worden gekozen om de wand op de vloerelementen te plaatsen.

 • 16. Mag ik sleuven in fermacell Vloerelementen frezen om elektriciteitsleidingen in aan te brengen?

  Ja, indien u de volgende voorwaarden aanhoudt.
  2 methoden:

   

  Methode 1:
  Eerst op de fermacell Vloerelementen een fermacell Gipsvezelplaat van 18 mm (dikte elektrapijp) aanbrengen. Hierin naar wens een leidingpatroon frezen. Na het plaatsen van de elektraleidingen de openruimten naast de leidingen opvullen met bijvoorbeeld fermacell Voegengips of fermacell Egaliseermiddel voor vloeren om een vlakke afwerkvloer te krijgen. Aanbrengen eindafwerking.
  Zorg dat de extra fermacell Gipsvezelplaat 18 mm verlijmd en geschroefd/geniet is aangebracht. Werkwijze als belastingspreidende laag (hoofdstuk 7 brochure fermacell Vloerelementen Handleiding voor de verwerking). De lijmstrengen afstand mag hierbij vergroot worden naar maximaal 300 mm.

   

  Methode 2:
  Infrezen van de plaat maximaal 10 mm diepte. Na het plaatsen van de elektraleidingen (maximale diameter 10 mm) de openruimten naast de leidingen eventueel opvullen met bijvoorbeeld fermacell Voegengips of fermacell Egaliseermiddel voor vloeren. Over het gehele oppervlak een 10 mm fermacell Gipsvezelplaat aanbrengen als belastingspreidende laag. Verwerking zie hoofdstuk 7 brochure fermacell Vloerelementen Handleiding voor de verwerking.

   

  Door het infrezen wordt de bovenste plaat van het vloerelement verzwakt, hierdoor loopt de belastbaarheid terug. Om dit te compenseren wordt over het gehele veld een nieuwe plaat aangebracht.
  Voordeel van deze methode is dat u altijd 10 mm dekking op uw elektraleidingen heeft. Nadeel is dat u maar 10mm in het vloerelement kan frezen. Daarnaast moet u heel goed opletten hoe u de schroeven/nieten plaatst bij het monteren van de belastingspreidende laag om beschadiging van de elektraleidingen te voorkomen.

   

  Opmerking:
  Vaak wordt volgende werkwijze aangehouden. Aanbrengen van fermacell Beschermingsfolie over de houten vloer. Daarna aanbrengen van de elektraleidingen op de vloer. Indien alle leidingen liggen, wordt het vlak opgevuld met fermacell Droge egalisatiekorrels. Minimale hoogte 10 mm boven de hoogst liggende leiding. Voordeel dat de vloer gelijk waterpas wordt gemaakt. Hierover heen wordt het gewenste fermacell Vloerelement aangebracht.

 • 17. Mag ik sleuven in fermacell Vloerelementen frezen om verwarmingsleidingen in aan te brengen?

  Ja, indien u de volgende voorwaarden aanhoudt.
  2 methoden:

  Methode 1:
  Eerst op de fermacell Vloerelementen een fermacell Gipsvezelplaat van 15 mm (tevens de maximale diepte van de leidingsleuven) aanbrengen. Hierin naar wens een leidingpatroon frezen. Na het plaatsen van de verwarmingsleidingen de leidingen opvullen met bijvoorbeeld fermacell Voegengips of fermacell Egaliseermiddel voor vloeren om een vlakke afwerkvloer te krijgen. Vervolgens kan de vloerafwerking aangebracht worden.
  Zorg dat de extra fermacell Gipsvezelplaat 15 mm verlijmd en geschroefd/geniet is aangebracht (eventueel schroeven voor het frezen verwijderen). Werkwijze als belastingspreidende laag (zie hoofdstuk 5 van de brochure: fermacell Vloerelementen - Handleiding voor de verwerking).
  Zie afbeelding hieronder.

  Methode 2:
  Infrezen van een leidingsleuf van maximaal 10 mm diepte. Na het plaatsen van de verwarmingsleidingen (maximale diameter ≤10 mm) de leidingen opvullen met bijvoorbeeld fermacell Voegengips of fermacell Egaliseermiddel voor vloeren. Over het gehele oppervlak een 10 mm fermacell Gipsvezelplaat aanbrengen als belastingspreidende laag. Verwerking zie hoofdstuk 5 van de brochure: fermacell Vloerelementen - Handleiding voor de verwerking. Let op dat bij het monteren van deze belastingspreidende laag de verwarmingsleidingen niet beschadigd raken.
  Door het infrezen wordt de bovenste plaat van het vloerelement verzwakt, hierdoor loopt de belastbaarheid terug. Om dit te compenseren wordt over het gehele veld een nieuwe plaat aangebracht.
  Zie afbeelding hieronder.

  Andere methoden:
  In de handel zijn diverse vooraf met leidingpatroon aangebrachte gipsvezelplaten verkrijgbaar. Tevens zijn er diverse systemen ontwikkeld met eigen verwerkingsvoorschriften. In bepaalde vloerelementen is het bijvoorbeeld mogelijk om de leidingsleuven rechtstreeks in het vloerelement te frezen. Onder bepaalde omstandigheden kan een belastingspreidende laag achterwege blijven.  Neem contact op met fermacell voor meer informatie hierover.
  Zie tevens het document: Vloerverwarming met fermacell op de website en de afbeelding hieronder.

Bent u op zoek naar één of meerdere brochures van Fermacell BV? Ga dan naar ons Download-center.
Heeft u andere vragen over onze producten? Ons verkoopteam helpt u graag verder.
Indien u nog andere vragen of opmerkingen heeft, kunt u ook gebruik maken van het contactformulier.