Veelgestelde vragen

Klimaatplafond voor all electric villa

1-11-2016
fermacell en Uniwarm leveren een klimaatplafond voor een duurzame villa in Doetinchem. De leidingen van het lagetemperatuursverwarmingssysteem (LTV) zijn verwerkt in fermacell Gipsvezelplaten (18 mm).

 

Aan de rand van Doetinchem verrijst een all electric villa, opgebouwd aan hout. Dit duurzame materiaal is licht van gewicht en leidt hierdoor tot een hoge koelbehoefte. Het klimaatplafond van fermacell en Uniwarm voorzien in deze behoefte. ‘De massa van de fermacell Gipsvezelplaten fungeren als soort buffer, waardoor het binnenklimaat stabiel blijft. Als de ruimte dus eenmaal op temperatuur is, bespaar je op energie(kosten) voor het verkoelen of verwarmen’, weet Peter Riethorst, directeur van Uniwarm. Dit past bij het duurzame karakter van de villa, evenals de keuze voor fermacell. De gipsvezelplaten bestaan namelijk uit gips en papiervezels, die zijn gewonnen uit gerecycled materiaal.

 

Ook in andere aspecten is het duurzame karakter terug te vinden. Zo is het Douglas-hout, dat gebruikt is voor de draagconstructie, afkomstig van bomen uit het nabijgelegen landgoed Slangenburg. ‘Het voordeel van hout is dat het milieuvriendelijk is en een hernieuwbaar materiaal’, aldus architect Jeroen Helder van JCR Architecten uit Arnhem.

Dit project is een sprekend voorbeeld van de rol die fermacell kan spelen binnen houtskeletbouw. Het thema houtbouw is ons inziens nog onderbelicht. Daarom organiseerden we onlangs een studiereis over dit thema.

Meer info:

×