Veelgestelde vragen

Hitteschild van fermacell beschermt studenten bij spoorwegincidenten

27-3-2018
De Bredase studentenwoningen van Study Studio Park Breda Alpha zijn onlangs voorzien van een hitteschild, opgebouwd uit AESTUVER Brandwerende platen van fermacell. Vier van de negen woonblokken liggen langs een spoorweg waarover gevaarlijke goederen worden getransporteerd. Het hitteschild beschermt de woningen en de bewoners bij een spoorwegincident zoals een brand of explosie.

 

Voldoen aan de strengste eisen

Study Studio Park Breda Alpha omvat 224 studio’s die zich bevinden in negen woonblokken van elk vier verdiepingen hoog. Vier woonblokken liggen op ongeveer 20 meter van een spoorweg waarover regelmatig gevaarlijke goederen getransporteerd worden. In het geval van een ongeluk kunnen die gevaarlijke goederen in zeer korte tijd ontvlammen of exploderen of juist veel energie bevatten voor een langdurige brandhaard. De brandweer stelt daarom strenge eisen aan de brandwerendheid van de woningen: 15 KW/m2 gedurende 30 minuten. Uitgedrukt in warmtestraling komt dat overeen met 700-800 graden Celsius van een half uur lang volgens de wet van Stefan Boltzmann.

Zes uur brandwerend en onderhoudsvrij

AESTUVER Brandwerende platen van fermacell hebben een geteste brandwerendheid van zes uur en zijn bestand tegen een hitte van 1100 graden Celsius. Het hitteschild is behalve brandwerend ook onderhoudsarm, aangezien de AESTUVER platen geen organische stoffen zoals hout en papier bevatten. Daardoor zijn ze ongevoelig voor krimp of uitzetting, terwijl de gladde toplaag ervoor zorgt dat algen zich er moeilijk op kunnen afzetten.


Altijd een vluchtweg

De brandwerende platen zijn tegen de balustrade van de galerijen en ter hoogte van de voordeuren geplaatst. De studenten op de galerij kunnen hierdoor in een noodgeval hun voordeur veilig openen en in gebukte houding vluchten achter de balustrade. Op de begane grond is een dergelijke bescherming niet nodig, aangezien de voordeuren zich daar aan de achterzijde bevinden. De totale oppervlakte van het hitteschild ligt tussen de 400 en 600 m2.

Meer informatie

Publicaties

×