Veelgestelde vragen

Gipsvezelplaten van fermacell eerste keus voor strandresort in Ouddorp

6-12-2017
In de duinen van het Zuid-Hollandsche Ouddorp zijn 240 nieuwe vakantiewoningen gebouwd door Landal Greenparks. De huisjes van het strandresort Ouddorp Duin liggen direct aan zee en moeten bestand zijn tegen weer en wind. Ursem Modulaire Bouwsystemen uit Wognum koos daarom voor de vochtregulerende gipsvezelplaten van fermacell, in plaats van het gipskarton dat het bestek voorschreef.

 

De nieuwe vakantiewoningen liggen op verschillende hoogtes en vormen één geheel met de omgeving. Ze zijn gebouwd met (deels) natuurlijke materialen, zoals hout voor de gevels en riet op de daken. Het skelet bestaat uit hout afgewerkt met gipsvezelplaten (12.5 mm) van fermacell. Hoewel het bestek wat anders voorschreef, koos Ursem Modulaire Bouwsystemen uit Wognum hier bewust voor, licht engineer Claus Ursem toe. ‘In het bestek stond gipskarton in combinatie met OSB-3 constructieplaat voorgeschreven, maar de fermacell Gipsvezelplaten zijn dankzij hun homogene structuur meer stootvast dan gipskarton. Ze zijn bovendien ook vochtregulerend en dat is ideaal voor dit project.’ De woningen worden namelijk 2D geleverd. Het zijn losse elementen die ter plaatse worden samengesteld tot een woning. Dat betekent dat de wanden in weer en wind staan tot het casco waterdicht is. ‘Gipskarton kan daar niet tegen’, zegt Ursem. ‘Maar een gipsvezelplaat wél. Die worden in de fabriek geïmpregneerd, waardoor ze al in de ruwbouw geplaatst kunnen worden.’

De aannemer overtuigen

Met deze argumentatie wist de engineer hoofdaannemer Ballast Nedam te overtuigen om af te zien van het gipskarton uit het bestek en te kiezen voor de producten van fermacell. Daarbij ontzorgt fermacell de aannemer ook nog eens door zelf het afval te verzamelen en af te voeren voor recycling.
Een extra voordeel is dat fermacell de gipsvezelplaten in de meest ideale maat kon leveren, waardoor het bouwproces ter plekke zeer efficiënt was. Het minimale afval dat het op maat zagen van de aansluitingen tussen twee schuine vlakken in de nok opleverde, ging retour naar fermacell ter recycling.

De vakantiewoningen zijn recent opgeleverd, waarbij ook het laatste huis al verkocht is. De overige woningen zijn te huur bij Landal Greenparks.

×