Veelgestelde vragen

FloraHolland floreert met watervaste FERMACELL Powerpanel H2O plaat

11-12-2012
Als er een plek in Nederland is waar de Hollandse Handelsgeest nog altijd hoogtijdagen viert, dan is het wel het FloraHolland terrein in Aalsmeer.

 

 

Op dit immense terrein van 2,6 miljoen m² (dat zijn 400 voetbalvelden!) verwisselen dagelijks zo’n 20.000 soorten bloemen en planten via de veiling van eigenaar. FloraHolland is een coöperatieve organisatie van en voor telers van sierteeltproducten. Veilingen vol bloemen en planten die allemaal ergens naar toe moeten. Daar komt heel wat logistiek bij kijken. Voor bloemen en planten is het essentieel om de levertijd zo kort mogelijk te houden: zo zijn rozen uit Kenia binnen 24 uur na de oogst in Aalsmeer en 24 uur later al bij de bloemist in de Verenigde Staten. Alles onder dezelfde geconditioneerde omstandigheden, zowel tijdens de vlucht als in de veiling in Aalsmeer.

 

 

Op het FloraHolland terrein volbracht aannemersbedrijf Cordeel Nederland recent de uitbreiding van handelsbedrijf Waterdrinker: 27.000 m² extra logistiek vloeroppervlak, inclusief ca. 5.000 m² kantoorruimte op de 1ste verdieping. Daarnaast werd zo’n 4.500 m² transportgang tussen het nieuwe logistieke centrum en het huidige groothandelscentrum gerealiseerd. De oude en nieuwe centra worden gekoppeld door een 100 meter lange luchtbrug. Aannemersbedrijf Cordeel Nederlandis met name gespecialiseerd in utiliteitsbouw en industriële bouw en voor dit van oorsprong Belgische bedrijf is een project met een dergelijk omvang gesneden koek.

 

Hoewel de oplevering van het nieuwe logistieke centrum van Waterdrinker gepland was voor 1 november, kon Cordeel enkele weken daarvoor de opdrachtgever al melden dat de bouw nagenoeg gereed was. Daarmee rondde Cordeel de bouw exact in een jaar tijd af. Een prestatie van formaat. Ook FERMACELL leverde een bijdrage aan de snelheid waarmee Cordeel het project af kon ronden. Cordeel kon namelijk door gebruik te maken van de cementgebonden Powerpanel H2O-plaat van FERMACELL- tijdens de ruwbouw al tegelijkertijd met de afbouw beginnen.

 

Die toepassing was een vondst van Van Prooijen Houtprodukten BV te Barendrecht en het uitvoerders team van Aannemingsbedrijf Cordeel (de heren Rob Peetoom en Wim Janssen).

Van Prooijen Houtprodukten BV is specialist in leveringen aan industriële bouw en in maatwerkoplossingen. Meedenken met de klant en denken in oplossingen zijn daarvoor de kernvoorwaarden. “De toepasbaarheid van een product is vaak groter dan je denkt. Het is de kunst om verder te kijken dan de logische en standaard toepassingen van een product in de bouw,” aldus Piet van Prooijen. “Daarnaast is ook een goede relatie met de toeleverende industrie voor mij een essentiële voorwaarde voor een succesvolle samenwerking. Een samenwerkingsverband en overleg op basis van wederzijds vertrouwen maakt alle partijen sterker.”

Het uitvoerders team Rob Peetoom en Willem Janssen onderschrijven het standpunt van Piet van Prooijen. Samen hebben zij project Waterdrinker voor Cordeel tot een goed einde gebracht. Volgens de heer Dirk Cordeel: “Een werk om trots op te zijn. Magnifiek wat er in een jaar tijd hier is gerealiseerd.”

 

Niet zozeer het aantal vierkante meters toegepaste Powerpanel H2O-plaat van FERMACELL, als wel de toepassingsgebieden van deze cementgebonden plaat zijn opvallend te noemen. De cementgebonden plaat is in plaats van een bekisting van multiplex gebruikt voor de randafwerking tussen wand en plafond. Ook de lichtstraten zijn afgewerkt met de watervaste FERMACELL plaat.

 

Cordeel schrok in eerste instantie toch wel even van de vierkante meter prijs die Van Prooijen voorlegde. Rob Peetoom: “Maar die hogere productkosten hebben we later in het werk dubbel en dwars terug verdiend, zowel in tijd door onze snellere verwerking van de plaat, als in het plaatmateriaal zelf, omdat de randstroken niet meer verder afgewerkt hoefden te worden. De plaat is dan wel duurder dan multiplex, maar we bespaarden aanzienlijk op bijvoorbeeld de afwerking omdat de plaat ook als gelijk als betonbekisting diende. Dus geen kosten voor ontkisten, stempelen, schilderwerk, plamuren, schuren et cetera. Daarnaast hebben we Powerpanel H2O gekozen voor zijn watervastheid in deze vochtige omgeving, de brandwerendheid van de plaat en ook voor de esthetica. Onze opdrachtgever was meteen laaiend enthousiast toen ze de betongrijze stroken zagen!”

 

De plaatstroken werden voor de montage stuk voor stuk op maat gezaagd door Van Prooijen Houtprodukten. Piet van Prooijen: “Snelheid en punctualiteit zijn essentiële factoren in het bouwproces. Door op maat levering reduceren wij de foutenkans in het werk. Ik ben bovendien erg te spreken over de service en technische ondersteuning van de adviseurs van FERMACELL. Eerst wilden we een ander, gelijksoortig product verwerken, maar de leverancier gaf aan geen tijd voor ons te hebben. FERMACELL had dat wel en stond dezelfde dag nog op de stoep. Kijk, dat noem ik nou partnership!”


Meer info:
Waterdrinker
Cordeel
FloraHolland
Van Prooijen Houtprodukten

 

 

 

 

×