Veelgestelde vragen

fermacell voegmethoden direct beschikbaar op de bouwplaats

15-5-2014
Met behulp van deze verwerkingsvoorschriften kunt u indien gewenst met uw smartphone of tablet de QR code scannen voor meer informatie over de verschillende voegtechnieken.

 

Voor het verbinden van twee platen in de buitenste lagen staan drie verschillende voegtechnieken ter beschikking: de lijmvoegtechniek en de twee gipsvoegtechnieken, de gipsvoeg voor platen met rechte zijkanten en de gipsvoeg voor platen met afgeschuinde kant (AK).

 

 

 

Indien er geen eisen worden gesteld aan het oppervlak, bijv. op onzichtbare of onbelangrijke plekken, kunnen de platen met een rechte kant, met behoud van de brandtechnische eigenschappen voor de constructie, ook stotend worden bevestigd.

 

Bij dubbele of meerlaagse beplating worden, onafhankelijk van de bouwkundige eisen, de onderste platen altijd stotend bevestigd.

 

 

Gipsvoegmethode voor gipsvezelplaten met rechte kant (RK)

 

De gipsvoeg wordt traditiegetrouw vaak toegepast in houtskeletbouw. De fermacell platen worden ná het stellen van de gevelelementen in het werk afgewerkt met voegengips. Tijdens de prefabricage van de gevelelementen wil men immers het liefst zo min mogelijk afwerkingsmaterialen gebruiken vanwege uithardingstijden, de gevolgde werkmethode etc.. Ook voorkomt men hiermee het 'breken' van de gipsverbindingen tijdens het transport van de gevelelementen.

 


Lijmvoegtechniek met rechte kant (RK)

In de projectensfeer (metaalstaanderwanden) levert de snelle voegenlijmmethode een aantal voordelen op. Bijvoorbeeld: platen kunnen stotend tegen elkaar worden gezet waardoor er meer ruimte is op de metalen of houten profielen om te kunnen schroeven of nieten. Dit vergemakkelijkt de montage. De horizontale naden kunnen worden gelijmd zonder gebruik te maken van een achterregel (bij de gipsvoeg moet dat wel). Vooral bij hogere wanden levert dat een snelheidsvoordeel op. Daarnaast is de lijmnaad sterker dan de voegengipsafwerking. Ook in natte ruimten levert de lijmvoeg extra sterkte, alhoewel hier ook de gipsvoeg kan worden toegepast.

 


Gipsvoegmethode voor gipsvezelplaten met afgeschuinde kant (AK)

Bij de AK-voegtechniek worden platen met een AK-langskant gebruikt.

 

 

Zie flyer fermacell verwerkingsvoorschriften.

 

×