Veelgestelde vragen

fermacell Gipsvezelplaten toegepast in Ravel Residence

16-9-2014
UNIEK: unitgebouw van vijf bouwlagen zonder externe staalconstructies is 90 minuten brandwerend.

 

 

 

 

 

Stabiliteit en brandveiligheid met fermacell Gipsvezelplaten

Voor studentencomplex Ravel Residence aan de Amsterdamse Zuidas zijn fermacell Gipsvezelplaten toegepast om een brandwerendheid van 90 minuten voor de hoofddraagconstructie te bereiken. De 800 prefab woningen van dit studentencomplex zijn tot vijf bouwlagen opgestapeld. Dit is uitzonderlijk, aangezien in unitbouw doorgaans tot slechts twee of drie lagen wordt gebouwd. Hoger bouwen brengt namelijk hogere eisen met zich mee, bijvoorbeeld op gebied van stabiliteit en brandveiligheid.

 

 

 

Bijzonder in dit project is dat elke unit een op zichzelf staande constructie vormt

Bij dergelijke hoge unitbouw zijn doorgaans externe staalconstructies nodig om voor extra stevigheid te zorgen. fermacell heeft deze opbouw van de scheidingsconstructie in het voortraject geadviseerd. De berekeningen en rapportages zijn door onafhankelijk adviesbureau Peutz onderzocht en bevestigd.

 

 

Waarom fermacell?

‘De technische expertise was voor ons een reden om met fermacell in zee te gaan,’ aldus Jaap de Keizer van Jan Snel. ‘Ook wat betreft de brandveiligheid van de hoofddraagconstructie heeft fermacell advies gegeven, bijvoorbeeld over hoe de hoek bij kolommen afgewerkt en afgedicht moest worden.’

 

 

Het studentencomplex staat aan de Antonio Vivaldistraat in Amsterdam langs de A10

Om het geluid van de verkeersdrukte te verzachten, is voor de betreffende zijde een ‘dove gevel’ ontworpen. Aan de binnenzijde zijn bovendien drie lagen fermacell gipsvezel wandplaten toegepast om extra massa te creëren om bij te dragen aan een hogere geluidisolatie.

 

 

 

De Ravel Residence is ontworpen door OZarchitect, wordt geëxploiteerd door Student Experience en gebouwd door Jan Snel uit Montfoort. Het studentencomplex bestaat uit de 800 modulaire woningen, een horecagelegenheid, studiezaal en op het dak komt een basketbalveld en ruimte voor city farming. Momenteel worden wekelijks 25 woningen in Montfoort gebouwd. Gelijktijdig wordt in Amsterdam Ravel Residence afgebouwd. De Ravel Residence wordt begin 2015 opgeleverd.

 

 

Meer info:

 

 

×