Veelgestelde vragen

Expertpaper brandveiligheid

Expertpaper brandveiligheid

14-7-2020

Bouwknooppunten getest op brandveiligheid


Fermacell, onderdeel van James Hardie, heeft in samenwerking met Peutz een groot aantal bouwknooppunten getest op brandveiligheid en toonde diverse modellen én de resultaten daarvan op PREFAB 2019 en GEVEL 2020 beurs.

Daarbij zijn diverse brandscenario’s onder de loep genomen, waaronder zelfs het scenario van een binnenbrand die zich via de spouw een weg omhoog baant, vergelijkbaar aan het drama bij de Grenfell Tower in Londen.

En met name de brandontwikkeling in de spouw. “Gevelbrand veroorzaakt sterke hittetoename in de spouw waardoor de brand zich razendsnel kan voortplanten over meerdere verdiepingen. Hoe de brand zich ontwikkelt in de spouw was voorheen nauwelijks zichtbaar, omdat gevelbekleding het zicht belemmert. Na het testen van de knooppunten zijn we te weten gekomen hoe grillig een gevelbrand verloopt en wat brand doet met de toegepaste materialen in het hsb-element. 
De resultaten laten zien dat met de producten van Fermacell en James Hardie een stabiele en vooral veilige gevel te realiseren is die voldoet aan de huidige gestelde eisen.

Fermacell is sinds jaar en dag marktleider op het gebied van gipsvezelplaten in HSB-toepassingen en intussen alweer anderhalf jaar onderdeel van James Hardie. “De synergie tussen beide bedrijven maakt dat klanten slechts één aanspreekpunt hebben voor vragen over de volledige samenstelling van een gevel, van binnen tot buiten. Zowel op het gebied van brandveiligheid, akoestiek als de constructie zelf,” zegt Wouter van der Velde, Hoofd Toepassingstechniek van Fermacell. “De serie brandtesten die bij Peutz Laboratorium voor Brandveiligheid zijn uitgevoerd, zijn allemaal gericht op de voor de Nederlandse markt gebruikelijke constructies. Daarbij hebben we tevens alle nieuwe producten van James Hardie meegenomen.”


Unieke inzichten

De proefopstelling bestond uit een HSB-element, aan de binnenzijde bekleed met een 12,5 mm fermacell® Gipsvezelplaat en aan de buitenzijde steeds wisselende gevelbekledingen van onder meer James Hardie, zoals de HardiePlank® gevelbekleding en de HardiePanel® gevelbeplating. Ook de HardieWindbreakerTM spouwplaat is uitvoerig getest.

“We hebben in de testsessies onder andere aangetoond wat de WBDBO (weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag) zal zijn bij een gevelconstructie met HSB-elementen in combinatie met verschillende geventileerde gevelbekledingen en gevelbekledingen met open voegen,” legt Van der Velde uit.

“We hebben de brandtesten zowel van binnen naar buiten, als ook van buiten naar binnen getest. Aanvullend hebben we tests gedaan om te bekijken wat het effect is van een binnenbrand die zich verder in de spouw manifesteert.

Ook voor Peutz leverde het unieke inzichten op, aangezien er niet eerder op deze wijze werd getest. Op die manier hebben we op knooppuntniveau ontzettend veel data vergaard en kunnen we realistische uitspraken doen over het brandverloop en de brandveiligheid van deze gevelconstructies.” 


Alle uitkomsten zijn door Fermacell en Peutz opgenomen in een zogenaamd Expertpaper

Van der Velde licht enkele highlights toe. “We hebben met onze specifieke oplossingen aangetoond dat we met een geventileerde gevelconstructie van Fermacell – James Hardie kunnen voldoen aan een WBDBO eis van 60 minuten. Bij een gevel met open voegen (groter dan 6 mm) en hoogwaardige isolatie is het verstandig om het isolatiemateriaal extra te beschermen met de onbrandbare HardieWindbreakerTM in de spouw. De PowerPanel H2O gaf op zijn beurt een helemaal extreme uitkomst en bleef maar liefst 4 uur (!) stabiel tijdens de brandtesten. Verder is aangetoond dat het effect van PE-folies op de vuurlast zeer gering is.

Kortom, verbluffende resulaten die we graag met onze klanten delen. Wij kunnen in ieder geval aantonen dat met onze oplossingen een drama zoals bij de Grenfell Tower niet zal optreden.”
 

Meer weten?

×