Veelgestelde vragen

'De HardiePlank® gevelbekleding past perfect in onze visie op duurzaamheid'

28-11-2018
De democratische school ‘De Ruimte’ in Soest is een bijzondere school waar stafleden en studenten samen de dagelijkse gang van zaken bepalen. De komende jaren zal op het grote, groene terrein van de school een tiental gebouwen verrijzen, met een gezamenlijk grondoppervlak van ongeveer 3.000 m2. Een bijzonder feit: de HardiePlank® gevelbekleding voor een aantal van die gebouwen wordt gedoneerd door de fabrikant van gevel vezelcementproducten James Hardie (onderdeel van de James Hardie Group waar de merken fermacell® en Aestuver® ook deel van uitmaken).

 

Duurzame gevelbekleding

HardiePlank® gevelbekleding is gemaakt van vezelcement en heeft een houtachtige uitstraling die perfect past bij de duurzame visie van de school en de bosrijke omgeving. De HardiePlank® gevelbekleding is een vrijwel onverwoestbaar en onderhoudsarm product dat onbrandbaar is A2-s1,d0 (RF1 conform VKF) en bovendien bestand is tegen UV-straling, insecten, rot, schimmel en extreme weersomstandigheden. James Hardie is wereldmarktleider op het gebied van vezelcement gevelbekleding, toonaangevend in onder meer Amerika , Azië en Australië. In Europa wordt het veel minder toegepast, terwijl het een perfect product is voor toepassing in de soms grillige Nederlandse weersomstandigheden.

Eenvoudig monteren en onderhouden

De duurzaamheid en de kleurvastheid van het product HardiePlank® gevelbekleding bewijzen zich al decennialang in uiteenlopende klimaten (van Alaska tot Australië). De ColourPlus™ Technology coating die in de oven op bekledingen en sierlijsten aangebracht wordt, hoeft namelijk niet geschilderd te worden en kan heel gemakkelijk met alleen maar zeep en water schoongemaakt worden. Daarbij verbleekt deze coating niet. En dat terwijl de planken slechts 8 mm dik zijn. Vergeleken met andere vezelcement gevelbekleding is HardiePlank® gevelbekleding dan ook handzamer en makkelijker verwerkbaar. Dankzij speciaal gereedschap is er bijvoorbeeld geen cirkelzaag nodig - en dus geen elektriciteit en stof - en kan één persoon de montage uitvoeren (dat scheelt tot 48% installatietijd), wat uiteraard aanzienlijk scheelt in de arbeidskosten. Dat financiële voordeel wordt nog eens vergroot door de sowieso concurrerende prijsstelling.

Sponsoring

Dat de nieuwe gebouwen van ‘De Ruimte’ straks worden bekleed met HardiePlank® gevelbekleding heeft een bijzondere achtergrond. De school wil namelijk graag verbonden zijn met de gemeenschap waarbinnen ze een plek hebben. Ze zoeken steun van mensen en bedrijven in en rond Soest, maar ook daarbuiten. Zo kregen ze via een moeder van een van de leerlingen contact met de Engelse vestiging van James Hardie. De directie vond de bouw van deze bijzondere school zo goed passen bij hun eigen streven naar duurzaamheid, dat ze besloot om een oude voorraad te doneren. Zelfs de transportkosten naar Soest nemen ze voor hun rekening.

Gebouwen die opgaan in het landschap

Op dit moment wordt bouwvergunning aanvraag en financiering voorbereid. Daarna kunnen de definitieve ontwerpen per gebouw worden gemaakt en kan de bouw beginnen. Architect Michiel Blokker ging de uitdaging aan om de gebouwen op een natuurlijke manier een plek in hun omgeving te geven, met behoud van de kwaliteiten van het landschap. De planken van James Hardie passen mooi in het plan, aangezien ze al vastgesteld hadden dat er een duurzame, onderhoudsarme gevelbekleding moest komen, die ook nog eens tegen een stootje moet kunnen. De wisselwerking van het materiaal met andere elementen van het gebouw, zoals grote glasgevels en sedumdaken dragen bij aan de natuurlijke inbedding in de omgeving.

 

Publicaties


Social Media

www.jameshardie.nl

 

© 2018 Fermacell BV. Alle rechten voorbehouden. TM en ® zijn handelsmerken van James Hardie Technology Limited en Fermacell BV.
×