Veelgestelde vragen

Amsterdams monument Felix Meritis gerestaureerd met droog vloersysteem van Fermacell

23-5-2019
Het droge vloersysteem van Fermacell bestaat uit twee op elkaar geperste gipsvezelplaten van elk 12,5 millimeter dik met daaronder een 9 millimeter dikke vilten onderlaag voor geluiddemping. Op de vloerelementen is nog een 10 millimeter dikke toplaag aangebracht die zorgt voor spreiding van de vloerbelasting. De nieuwe vloeren van het Felix Meritis bieden hiermee een zeer hoge belastbaarheid, klasse C2 volgens de Eurocode. Dat komt neer op een puntbelasting van 4,0 kN/m2 en een gelijkmatig verdeelde belasting van 5,0 kN/m2.
 
Beste oplossing
Aannemer Jurriëns BV uit Utrecht, specialist in restauraties en renovaties, kiest met de 2E26 bewust voor een droog en licht vloersysteem van Fermacell, vertelt projectleider Robbert Danckaarts. “Het toevoegen van veel massa, bijvoorbeeld een betonnen vloer, zou te veel vragen van de vloerconstructie met houten spanten. Daarom zijn gipsvezelplaten hier de beste oplossing.” Dat dit tegelijkertijd ook een droog vloersysteem is, was een extra argument voor de aannemer. “In een zo’n oud pand wil je geen vocht toevoegen. Extra vocht kan mogelijke haarscheurtjes in monumentaal stucwerk vergroten.”

Brand- en geluidwerend
Naast de zeer hoge belastbaarheid biedt het vloersysteem uitstekende eigenschappen op het gebied van geluiddemping en brandwerendheid. De vloerelementen zijn 60 minuten brandwerend en de vilten onderlaag zorgt voor een contactgeluidreductie op een houten vloer van meer dan 10dB. Dat geeft een goede akoestiek in het gebouw en beperkt de geluidsoverlast naar buiten toe.
 
×