Veelgestelde vragen

26 comfortabele lofts in de Oude Modeschool in Amsterdam-Oost

14-11-2018
In De Oude Modeschool aan de Zeeburgerdijk in Amsterdam-Oost zijn op initiatief van Zee Smartlofts bv onlangs 26 comfortabele lofts gerealiseerd. De cascowoningen zijn gebouwd op basis van een doos-in-doosconstructie, waarbij in het bestaande casco een aparte box is geplaatst die volledig is geconstrueerd van fermacell® Gipsvezelplaten. Deze aanpak zorgde voor aanzienlijke tijdwinst tijdens de bouw én een duurzame, comfortabele woning die geheel voldoet aan de eisen op het gebied van energieverbruik, brandwerendheid en akoestische isolatie.

Modernisering met behoud van karakter

Het oudste gebouwdeel van de Oude Modeschool dateert uit 1914. In 1969 is er een tweede gebouw tegenaan gebouwd. Beide schoolgebouwen zijn onderdeel van een gesloten bouwblok aan de Zeeburgerdijk en de Billitonstraat. In de bestaande gebouwen zijn 24 lofts gerealiseerd en twee nieuwe lofts zijn op het dak van de voormalige school gebouwd. De eigentijdse en karakteristieke elementen van de bestaande gebouwen, zoals de voorgevel en het trappenhuis van het gedeelte uit 1914 en de hoge plafonds en grote raampartijen van de voormalige klaslokalen, zijn bewaard gebleven. De woningen zijn verduurzaamd conform de eisen van Woningborg Transformatie 2012. Daarbij is het gebouw volledig gasloos gemaakt en voorzien van dubbelglas en PV-panelen. De woningen worden verwarmd met aardwarmte, waarvan de bronnen in de binnentuin zijn geboord. Het gebouw voldoet door de aanpassingen ruim aan de gestelde eisen.

Tijd- en ruimtewinst dankzij fermacell®

Voor de vloeren, wanden en plafonds van de doos-in-doosconstructie hebben bouwer Vink Bouw bv en De Vier Totaalafbouw bewust gekozen voor de gipsvezelplaten van fermacell®. fermacell® Gipsvezelplaten zijn slanker en sterker dan de standaard dubbele gipskartonplaten én beter bestand tegen vochtigheid. Hierdoor was het bijvoorbeeld mogelijk om de plafonds van de doos-in-doosconstructie al te plaatsen, terwijl op een aantal plekken de gevel nog open was. Ook het handzame formaat van de platen (120cm x 90cm) en het feit dat de platen geniet konden worden, zorgde voor een aanzienlijke tijdwinst tijdens de bouw. Een constructie uit enkele beplating is al 60 minuten brandwerend en biedt een geluidwering die ruimschoots voldoet aan de gestelde geluidseis van -5dB, terwijl die enkelwandigheid tegelijkertijd zorgt voor miniem ruimteverlies voor de bewoner. Dat maakt fermacell® Gipsvezelplaten heel geschikt voor toepassing in geschakelde boxconstructies.

×