Gipsvezelplaten

 • 1. Uit welk materiaal bestaan de fermacell Gipsvezelplaten?

  fermacell Gipsvezelplaten bestaan voor 80% uit gips, waarbij het om een mengsel van natuur- en RO-gips gaat, en voor 20% uit papiervezels die uit oud papier gerecycleerd worden. Die twee grondstoffen worden tot een homogeen mengsel verwerkt en na toevoeging van water – zonder andere bindmiddelen – onder hoge druk tot stevige platen geperst. Vervolgens worden ze gedroogd, met een waterafstotend middel behandeld en op maat gesneden.

  De fermacell Gipsvezelplaten bevatten geen stoffen die de gezondheid kunnen schaden. Doordat de platen ook geen lijm bevatten, is geurhinder uitgesloten. Het ‘Institut für Baubiologie Rosenheim’ (IBR) heeft de platen en het productieproces aan de criteria ‘gezond wonen’ en ‘milieubescherming’ getoetst. Op basis van de uitstekende resultaten verkregen de fermacell Gipsvezelplaten het label “Geprüft und empholen vom IBR” (getest en aanbevolen door IBR).

 • 2. Welke ‘brandveiligheid’ heeft een fermacell Gipsvezelplaat? Hoeveel lagen zijn nodig voor 30/60/90 minuten brandwerendheid?

  In principe is de fermacell Gipsvezelplaat – onafhankelijk van haar dikte – onbrandbaar en heeft ze de classificatie A2 voor bouwmaterialen volgens EN 13501-1 (niet brandbaar).

  De indeling in verschillende niveaus van brandwerendheid (bijvoorbeeld 30 minuten brandwerendheid) heeft altijd betrekking op de volledige constructie en hangt niet alleen af van de gebruikte beplanking of bekleding en van het aantal lagen daarvan. Ook andere factoren spelen een rol, zoals het type van constructie (bijv. wand/ plafond), het gebruikte isolatiemateriaal, de bevestigingsmiddelen, de onderconstructie enz. De aanduiding ‘één laag fermacell gipsvezel stemt overeen met 30 minuten brandwerendheid’ zegt dus nog weinig.

 • 3. Welke afstand moet tussen de elementen van de onderconstructie worden gehanteerd om de platen op wanden, plafonds en dakspanten te monteren?

  De maximale afstand tussen de elementen van de onderconstructie (hout of stalen profielen) hangt af van de plaatdikte en van de inbouwplek. In de tabel vindt u alle informatie daarover.

   

 • 4. Welke afstand tussen de schroeven moet men daarbij in acht nemen?

  Om de fermacell Gipsvezelplaten vast te schroeven, moet u de speciaal ontwikkelde fermacell Snelbouwschroeven gebruiken. Bij wandconstructies bedraagt de onderlinge afstand tussen de schroeven 25 cm, bij constructies op plafonds en dakspanten 20 cm.

  In de fermacell verwerkingsbrochures vindt u meer gedetailleerde informatie over alle bevestigingsmiddelen (schroeven, nieten, nagels) en over alle inbouwvoorwaarden (statisch/ niet-statisch gebruik, montage in meerdere lagen, enzovoorts).

 • 5. Moeten de voegen van de fermacell Gipsvezelplaten een extra wapening krijgen?

  De voegen van de fermacell Gipsvezelplaten wapenen, is alleen nodig wanneer een aangepaste pleisterlaag met een dikte van minstens 1 mm tot maximaal 4 mm als oppervlakbekleding wordt aangebracht, en wanneer de met fermacell Voeggips voegtechniek werd gebruikt.

  In dat geval wordt over de afgewerkte en droge gipsvoeg de fermacell Gaasband gelijmd. Daarvoor gebruikt u een in water onoplosbare PVAC-lijm (witte lijm). Het is niet nodig om de gaasband nadien nog eens te plamuren.

  Bij de fermacell lijmvoeg is een wapening niet nodig.

 • 6. Moeten bij constructies in meerdere lagen ook de plaatranden van de eerste/ onderste lagen fermacell worden gelijmd respectievelijk geplamuurd?

  Nee, dat is niet nodig. Hier moet u er alleen op letten dat de randen van de platen dicht zijn. Dat is ook voldoende voor de geluidsisolatie en de brandveiligheid.

  Alleen bij de buitenste laag van de fermacell Gipsvezelplaten moet u een van de drie fermacell voegtechnieken toepassen (lijm-/gipsvoeg respectievelijk Afgeschuinde Kanten).

 • 7. Moet het fermacell plaatoppervlak een grondlaag krijgen voor het wordt behangen?

  Het aanbrengen van een grondlaag of een laag om later het behangselpapier te kunnen verwijderen, is niet nodig (behalve wanneer de producent van de behangsellijm dat voorschrijft). Door de homogene plaatstructuur kan het fermacell oppervlak niet worden beschadigd, wanneer het behangselpapier wordt verwijderd.
 • 8. Zijn fermacell Gipsvezelplaten geschikt voor natte ruimtes? Waarop moet men bij de verwerking letten?

  De fermacell gipsvezelproducten kunnen in alle wanden en vloeren voor huishoudelijk gebruik worden toegepast. Die oppervlakken worden maar gedurende korte tijd en in beperkte mate met sproeiwater belast. Daarbij worden zogenaamde afdichtsystemen aangebracht op de delen van de droogbouwconstructie die met water in contact komen (de volledige vloer, de wanden naast badkuipen en douches). Die afdichtsystemen bestaan uit een dichtmiddel en de cementlaag voor de afwerklaag. fermacell biedt hiervoor een speciale oplossing aan.
  Meer informatie hierover vindt u in de Handleiding voor de verwerking van fermacell Gipsvezelplaten.
 • 9. Kunnen op een wand die met een laag fermacell Gipsvezelplaten is bekleed, tegels worden aangebracht?

  Ja.

  Belangrijk daarbij is dat – zoals bij alle fermacell wandconstructies – een maximale afstand van 50 x de plaatdikte tussen de elementen van de draagconstructie (hout of stalen profielen) aangehouden wordt. D.w.z. dat bij gebruik van een 12,5 mm dikke fermacell Gipsvezelplaat de tussenafstand niet groter mag zijn dan 62,5 cm.

  Tevens moet er een voegverbinding tussen de platen zijn aangebracht.

 • 10. Kunnen de fermacell Gipsvezelplaten in de buurt van kachels/ open haarden als brandwerende platen worden gebruikt?

  De fermacell Gipsvezelplaten mogen alleen in die zones worden gebruikt, waar de temperatuur van het plaatoppervlak permanent onder de 45°C blijft. Anders raken de platen beschadigd door het verdampen van kristalwater dat tot de vaste gipsstructuur behoort (zie ook FAQ 4 over de fermacell Vloerelementen).
  Men moet er ook op letten dat de afstand tot warmtebronnen voldoende groot is.
 • 11. Hoe herken ik een fermacell plaat?

  Oftewel: hoe kunt u de originele lichtgrijze fermacell platen van andere onderscheiden? Lichtgrijs is lichtgrijs. Toch zijn er diverse in het oog springende kenmerken. Zo is de plaat níet beplakt met papier of karton en is hij niet uit verschillende lagen opgebouwd. Dit is eenvoudig aan de zijkanten te zien; de plaat heeft in de kern dezelfde lichtgrijze kleur als aan boven- en onderzijde. Bovendien is op de achterzijde van elke plaat het originele fermacell-logo als ook het KOMO-logo te zien.
 • 12. Wat is 'ritsen'?

  Ritsen is de snelle en gemakkelijke manier om fermacell platen van 10 en 12,5 mm op maat te maken. De platen worden met het speciale fermacell Platenvoorsnijmes (of een degelijk stanleymes) eenvoudig langs een rechte lat eenzijdig ingekerfd. Daarna kunnen ze op deze breuklijn gemakkelijk gebroken worden. De werkwijze is goed te vergelijken met het op maat snijden van glas. Met ritsen en breken zijn de platen snel op de gewenste maat te maken, wat wezenlijk op arbeidskosten bespaart! Bovendien blijft stof bij ritsen en breken geheel achterwege. Ritsen en breken is niet geschikt voor fermacell platen van 15 en 18 mm.

 • 13. Hoe krijg ik een fermacell wand met een glad en structuurloos oppervlak?

  Een volkomen glad en structuurloos oppervlak kan nodig zijn als een kritische eindafwerking dit nodig heeft, bijvoorbeeld glad schilderwerk. Speciaal hiervoor is er fermacell Kant-en-klaar Finish. Het kan zowel volvlaks als alleen ter plekke van naden, voegen en schroef- of nietgaten worden aangebracht. Het materiaal laat zich zonder aanzetpunten opbrengen. Perfect voor chique wand- en plafondoppervlakken in de verfijnde binnenhuisarchitectuur. Bovendien kunnen de wanden en plafonds, na een droogtijd van 3 á 4 uur, meteen geschilderd worden. Kant-en-klaar Finish is direct vanuit de emmer gebruiksklaar. Er hoeft niet te worden aangemengd en er is geen wachttijd om het mengsel te laten ‘rijpen’. Vroegtijdige uitharding in de emmer is er dan ook niet bij. Ander voordeel is dat de gebruiker bepaalt wanneer hij met werken stopt. De emmer kan gewoon worden afgesloten tijdens langere onderbrekingen. De Kant-en-klaar Finish wordt aangebracht op een stofvrij en droog fermacell oppervlak waarvan de naden en schroefgaten reeds zijn afgewerkt met fermacell Voegengips. Daarna wordt het gelijkmatig over het oppervlak afgereid. Dit geldt zowel bij de voegen als bij de koppen van schroeven en nieten. Het aanbrengen van Kant-en-klaar Finish is eenvoudig. Het laat zich zeer dun opbrengen, een laagdikte van minder dan een halve millimeter volstaat! U heeft dan ook geen geoefende stukadoorshand nodig om toch een 100% egaal oppervlak te verkrijgen. Voor het aanbrengen van Kant-en-klaar Finish gebruikt u brede ‘spachtelmessen’. Voor het fijnspachtelen van de lijmnaad of gipsvoeg is het fermacell Fijnspachtelmes of een spaan van 250 mm het meest geschikt. Kant-en-klaar Finish op naden of voegen aanbrengen, vlak afstrijken, klaar. Bij een volvlakse afwerking dient u de Kant-en-klaar Finish met het fijnspachtelmes van 250 mm op te brengen. Met het 450 mm brede fermacell Spachtelmes strijkt u het materiaal glad af. Op deze manier verkrijgt u snel vlakke en structuurloze oppervlakken zonder lelijke aanzetten. En krijgt u toch geringe oneffenheden? Geen nood, fermacell Kant-en-klaar Finish kan zonodig worden bijgeschuurd met fijn schuurpapier.
 • 14. Hoe kan ik fermacell stof- en splintervrij zagen?

  Gipsvezelplaten bestaan welbeschouwd uit ‘niets meer’ dan een homogeen mengsel van gips en gerecycled papier. Dit mengsel wordt, na toevoeging van water, onder hoge druk tot stabiele en reukloze platen geperst, gedroogd en gezaagd. Tijdens het fabricageproces in de computergestuurde productiestraten wordt in het geheel geen bindmiddel toegevoegd. En dat is dan ook de reden dat gipsvezelplaten een behoorlijke stofontwikkeling geven tijdens het in het werk op maat zagen met elektrische gereedschappen. Tenzij men het juiste gereedschap hiervoor gebruikt. Fermacell beveelt daarom de combinatie van de invalcirkelzaag ATF 55 EB met geleiderail en de stofafzuigmobiel CTM 22 E aan. Meer informatie vindt u bij Tooltechnic.

  Bepaal zelf uw plaatformaat De fabricagemethode van fermacell is gebaseerd op een oneindige productiestraat. De platen worden gezaagd in de afmeting 6 x 2,54 m. Perfect voor bijvoorbeeld prefab (hout)constructies als dakelementen. Dit plaatformaat is echter niet eenvoudig hanteerbaar. Daarom kent fermacell diverse standaard plaatformaten (Zie technische gegevens ). Bovendien kunt u de platen geheel op maat aangeleverd krijgen. Binnen 6 x 2,54 meter kunt u zelf bepalen welk formaat u wilt hebben.

 • 15. Hoe krijg ik randzwellingen bij fermacell platen weer weg?

  Als op hun kant staande fermacell platen per ongeluk met water in aanraking komen, dan kunnen de randen gaan zwellen. Wat te doen? Niets. Dat wil zeggen, uit het water halen en ergens anders neerzetten. De volgende dag zijn de randzwellingen geheel verdwenen. De schroefvastheid heeft hier overigens in het geheel niet van te lijden. fermacell afbouwplaten kunnen ook in werken worden gebruikt om er gebogen wanden en plafonds mee te maken. Het buigproces, waarbij de platen met veel water worden natgemaakt, heeft geen invloed op de oorspronkelijke eigenschappen als brandwerendheid, sterkte, drukvastheid en geluidswering. Dunne (bijvoorbeeld 10 mm) fermacell platen zijn het meest geschikt. Meerdere platen van deze dikte kunnen op elkaar worden bevestigd en gebogen. Begonnen wordt met het maken van een buigmal waarop voorzichtig een plaat van bijvoorbeeld 260 cm lang wordt gelegd (in het midden). De plaat wordt met een overmaat aan water natgemaakt en afgedekt met een gesloten laag (bijvoorbeeld PE-folie). In één nacht tijd voegt de plaat zich naar de vorm van de mal. Vervolgens kan de folie worden verwijderd en is de plaat na circa twaalf uur droog. Na het van de mal aftillen wordt de plaat op de zijkant neergezet. De gebogen plaat heeft nagenoeg al z'n oorspronkelijke kwaliteiten behouden. De gebogen fermacell platen worden horizontaal gemonteerd op de draagconstructie. De stijlen van deze draagconstructie moeten wel dichter bij elkaar worden gezet, bijvoorbeeld h.o.h. 300 mm. Verder worden de normale verwerkingsrichtlijnen gevolgd. Het vastschroeven op de onderconstructie moet óf vanuit het midden van de plaat naar de uiteinden toe gebeuren, óf van het ene uiteinde naar het andere. Dit om spanningen in de plaat te voorkomen. De plaatnaden worden verlijmd met het maken van een ‘rondwand’ fermacell Voegenlijm.
 • 16. Kan fermacell worden gerecycled?

  fermacell is zeer goed te recyclen. De twee ’ingrediënten’ oud-papiervezels en gips kunnen na recycling weer worden opgenomen in het productieproces. Zaagresten kunnen bij de fabriek in een speciaal daarvoor bestemde stortkoker worden gedeponeerd. De zaagresten mogen niet ‘verontreinigd’ zijn met metaaldelen, isolatiemateriaal of houtvezelplaat, zoals dat onder bepaalde typen vloerelementen zit. In de stortkoker mogen dus alleen 100% zuivere gipsvezelplaatresten verdwijnen.
 • 17. Hoe bied ik mijn zaagresten bij fermacell aan?

  Voor het terugnemen van afvalstukken rekenen wij een prijs die gemiddeld zo’n vijf keer lager ligt dan de prijs die andere leveranciers van afbouwplaten hiervoor vragen. Fermacell stelt hiervoor zogenaamde Big Bags of containers ter beschikking. Nadat ze vol zijn, kunnen deze zakken/ containers tegen geringe vergoeding bij fermacell worden afgeleverd. Wordt vervoer een probleem, dan kunnen wij daarvoor zorgen.
 • 18. Hoe voorkom je scheurende naden in fermacell wanden?

  fermacell platen mogen niet ‘koud’ tegen elkaar zonder voegverbinding gemonteerd worden. De reden is dat er meestal een afwerking op een wand wordt aangebracht, bijvoorbeeld behang of een verfsysteem. De platen onder deze afwerking moeten een goede verbinding met elkaar hebben. Als die ontbreekt, kunnen scheuren in de afwerking ontstaan ter plaatse van de plaatnaden. Drie methoden die een goede voegverbinding garanderen, zijn sterke, snelle lijmmethode en de meer traditionele gipsvoegmethode en AKvoegmethode.
  Lijmvoeg Voor een goede lijmvoegverbinding gaat u uit van rechte plaatkanten (dit zijn de af fabriek aanwezige zaagkanten). Gaat u platen verzagen, let er dan op dat dit zuiver haaks gebeurt. De plaatkanten moeten stofvrij zijn voordat met het lijmen kan worden begonnen. De eerste plaat wordt tegen de stijlen (hout of metalen profielen) bevestigd. Deze dient geheel afgeschroefd of geniet te zijn. Nu kunt u de voegenlijm tegen de zijkant van de plaat aanbrengen. Hiertoe wordt de spuitmond van de lijmkoker schuin afgesneden, zodat de doorsnede van de opening ongeveer 8 mm is. Zorg er altijd voor dat de lijm niet op de houten of metalen stijlen komt, maar alleen op de zijkant van de fermacell plaat. Er dient ongeveer 4/5 van de plaatdikte voorzien te zijn van lijm. De tweede plaat wordt met een zijwaartse beweging stotend tegen de gemonteerde plaat aan gedrukt. Na het bevestigen van deze plaat ontstaat een lijmnaad die kleiner is dan 1 mm. De overtollige lijm is het gemakkelijkst te verwijderen als deze volledig is uitgehard (na ca. 24 uur). De lijm kan dan eenvoudig schuin weggestoken worden met een plamuurmes. Eventuele nog achterblijvende lijmresten zijn te verwijderen met een Surformschaaf. Groot voordeel van de lijmvoegverbinding is dat men geen rekening hoeft te houden met de 5 tot 7 mm brede voeg die bij de gipsvoegverbinding verplicht is. Precies uitmeten hoeft dus niet, wat veel sneller werkt. Een ander niet minder belangrijk voordeel is dat u met deze methode bespaart op uw achterhoutconstructie. De lijmverbinding is immers zo sterk dat horizontale naden niet ondersteund hoeven te worden met regels of profielen!
  Gipsvoeg Bij deze toepassing is het belangrijk dat tussen de fermacell platen (10 of 12,5 mm dik) onderling een naad van 5-7 mm wordt gehouden. Deze naad is nodig om voldoende fermacell Voegengips te kunnen aanbrengen. Bij een smallere voeg komt er onvoldoende fermacell Voegengips in de voeg om een goede verbinding te bereiken. Ook bestaat bij een te smalle voeg de kans dat het water waarmee het voegengips is aangemaakt, te snel in de zijkanten van de plaat trekt waardoor de gipsvoeg ‘verbrandt’. Dit houdt in dat het gips onvoldoende reageert met het water. Het gips hardt niet voldoende uit, wat een goede verbinding in de weg staat. Er mag pas worden afgevoegd als de platen vrij zijn van bouwvocht, in het algemeen als de relatieve luchtvochtigheid in een gebouw gedurende twee dagen niet hoger is geweest dan 70%. Op zich is dit geen probleem, omdat men met het afvoegen kan wachten tot alle platen zijn gemonteerd. Men kan het afvoegen als het ware vlak voor de afwerkingsfase uitvoeren. fermacell Voegengips kan worden toegepast zonder wapeningsband. Alleen bij speciale afwerkingen is wapeningsband nodig, bijvoorbeeld bij stuc- of spuitpleister (spacwerk). Achter een horizontale of verticale naad van 5-7 mm dient altijd een regel of een stijl te zitten.
  AK-voeg Bij deze toepassing worden fermacell platen (10 of 12,5 mm dik) met een afgeschuinde kant stotend tegen elkaar aan gemonteerd. De voegverbinding wordt gemaakt door in het ontstane verdiepte gedeelte over de voeg een gaasband aan te brengen en het verdiepte gedeelte volledig vol af te voegen met fermacell Voegengips. Er mag pas worden afgevoegd als de platen vrij zijn van bouwvocht, in het algemeen als de relatieve luchtvochtigheid in een gebouw gedurende twee dagen niet hoger is geweest dan 70%. Op zich is dit geen probleem, omdat men met het afvoegen kan wachten tot alle platen zijn gemonteerd. Men kan het afvoegen als het ware vlak voor de afwerkingsfase uitvoeren. Achter een horizontale of verticale naad dient altijd een regel of een stijl te zitten.

 • 19. Wat is het beste: een lijm- of een gipsvoeg?

  Voordat u begint met het monteren van fermacell, maak van tevoren de keuze welke voegverbinding u gaat gebruiken: lijmen of 'gipsen'. Na montage is het te laat om te kiezen!

  Lijmvoeg In de projectensfeer (metaalstaanderwanden) levert de snelle voegenlijmmethode een aantal voordelen op. Bijvoorbeeld: platen kunnen stotend tegen elkaar worden gezet waardoor er meer ruimte is op de metalen of houten profielen om te kunnen schroeven of nieten. Dit vergemakkelijkt de montage. De horizontale naden kunnen worden gelijmd zonder gebruik te maken van een achterregel (bij de gipsvoeg moet dat wel). Vooral bij hogere wanden levert dat een snelheidsvoordeel op. Daarnaast is de lijmnaad sterker dan de voegengipsafwerking. Ook in natte ruimten levert de lijmvoeg extra sterkte, alhoewel hier ook de gipsvoeg kan worden toegepast.

  Gipsvoeg De gipsvoeg wordt traditiegetrouw vaak toegepast in houtskeletbouw. De fermacell platen worden ná het stellen van de gevelelementen in het werk afgewerkt met voegengips. Tijdens de prefabricage van de gevelelementen wil men immers het liefst zo min mogelijk afwerkingsmaterialen gebruiken vanwege uithardingstijden, de gevolgde werkmethode etc. Ook voorkomt men hiermee het 'breken' van de gipsverbindingen tijdens het transport van de gevelelementen.

 • 20. Vereisen fermacell Gipsvezelplaten een speciale manier van schroeven?

  fermacell vereist geen speciale manier van schroeven, wel speciale schroeven. Door de absolute homogeniteit van de plaat ontbreekt een laagsgewijze opbouw. Daardoor vindt een schroef overal in de plaat dezelfde hoge schroefvastheid (aan een 12,5 mm dikke fermacell wand bijvoorbeeld kunt u per hollewandplug 50 kg of per schroef 30 kg toevertrouwen, zonder rekening te houden met de plaats van de onderconstructie). Onafhankelijk van hoe diep er geschroefd wordt, de speciale fermacell Snelbouwschroeven vinden altijd optimale houvast. Zelfs tot 10 mm vanuit de plaatrand. 
 • 21. Hoe laat ik fermacell op de juiste wijze op andere bouwdelen aansluiten?

  Vaak komt het voor dat fermacell wanden aansluiten op andere bouwdelen (wanden, plafonds e.d.). De wanden hebben dan in de meeste gevallen rechtstreeks contact met materialen als pleisterwerk, beton, metselwerk, staal of hout. Allemaal materialen met verschillend uitzettings- en krimpgedrag. Als men daarmee onvoldoende rekening houdt, dan kan zich dat uiten in scheuren in de eindafwerking ter plaatse van de hoeken. Of het voegwerk in de hoeken valt eruit. Is vanuit de ruwbouw geen beweging meer te verwachten? Bevestig in dat geval speciale papierstroken, PE-foliestroken of wapeningsstroken tussen de profielafdichting en het aangrenzende bouwdeel. De stroken moeten dermate breed zijn, dat ze buiten het plaatoppervlak uitsteken. Afstand tussen fermacell en aangrenzend bouwdeel: 5 tot 7 mm. Vervolgens voegt u de aansluiting met fermacell Voegengips. Na het uitharden van het voegengips snijdt u de stroken af tot op het voegoppervlak. Is vanuit de ruwbouw nog wél beweging te verwachten? Dan kit u eenvoudig de aansluitvoegen tussen fermacell en aangrenzende bouwdelen af met een elastische kit (kitvoeg 5-7 mm). Gebruik een hoogwaardige kit, met een duurzame bewegingsopname van minimaal 20%. Bezuinig dus niet op de kit die u gebruikt! De rand van de plaat voorstrijken alvorens af te kitten.
 • 22. Heeft het nieuwe Bouwbesluit invloed op de toepassing van fermacell?

  De zaken in het nieuwe Bouwbesluit die betrekking hebben op fermacell, zijn geluidsisolatie en toegankelijkheid van woningen.

  Geluidsisolatie tussen woningen
  Met het verhogen van de minimale eis voor contactgeluidsisolatie van een woning met 5 dB wordt het burenlawaai verminderd en daarmee het woongenot vergroot. De fermacell vloersystemen bieden alle mogelijkheden aan deze verzwaarde eis te voldoen.

  Toegankelijkheid van woningen
  Vanwege het feit dat de bevolking steeds langer wordt, wordt de minimum vrije plafondhoogte voor verblijfsruimten verhoogd van 2,40 m naar 2,60 m. Daarmee wordt ook de de minimum hoogte van deuren en sanitaire ruimten en de minimum hoogte boven een trap opgetrokken van 2,10 m naar 2,30 m. fermacell afbouwplaten kunnen op elke willekeurige lengte geleverd worden, tot 6 m aan toe. Kijk voor het nieuwe Bouwbesluit op www.overheid.nl.

 • 23. Mag ik sleuven in fermacell Gipsvezelplaten frezen om elektriciteitsleidingen in aan te brengen?

  Dit is niet de meest logische vraag. fermacell Gipsvezelplaten worden normaal op een regelwerk gemonteerd waardoor een spouw achter de plaat ontstaat. Hier zijn eenvoudig elektraleidingen te plaatsen.
  Indien de ruimte achter de plaat niet benut kan worden, dan kan de volgende werkwijze worden aangehouden.

  Eerst op de fermacell Gipsvezelplaat een extra fermacell Gipsvezelplaat van 18mm (groter gelijk dan diameter van de elektrapijp) aanbrengen. Hierin naar wens een leidingpatroon frezen. Zorg dat de onderliggende plaat niet wordt beschadigd. Na het plaatsen van de elektraleidingen de openruimten naast de leidingen opvullen met bijvoorbeeld fermacell Voegengips om een vlakke wand te krijgen. Aanbrengen eindafwerking. Let op dat het plaatoppervlak ter plaatse van de leiding is verstoord. Bij dunne afwerking (zoals coating) kan hierdoor een aanvullend krachtoverbrengend vlies noodzakelijk zijn.

  Zorg dat de extra fermacell Gipsvezelplaat 18mm geschroefd/ geniet is aangebracht en onderling met een voegmethode zijn bevestigd. Werkwijze als plaat-in-plaat bevestiging of rechtsreeks in de onderconstructie volgens hoofdstuk 2.4 van brochure fermacell Montagehandboek - Integrale oplossingen voor de totale binnenafbouw. Voegmethoden volgens hoofdstuk 2.5 t/m 2.9.

 • 24. Mag ik sleuven in fermacell Gipsvezelplaten frezen om verwarmingsleidingen in aan te brengen?

  Dit is niet zondermeer mogelijk. Volgens onderstaande werkwijze kan een oplossing worden gevonden om laag temperatuur verwarmingsleidingen aan te brengen.

  Eerst op de fermacell Gipsvezelplaat een extra fermacell Gipsvezelplaat van 15mm (groter gelijk dan diameter van de verwarmingsleiding) aanbrengen. Hierin naar wens een leidingpatroon frezen. Zorg dat de onderliggende plaat niet wordt beschadigd. Na het plaatsen van de verwarmingsleidingen de openruimten naast de leidingen opvullen met bijvoorbeeld fermacell Voegengips om een vlakke wand te krijgen. Aanbrengen eindafwerking. Let op dat het plaatoppervlak ter plaatse van de leiding is verstoord. Bij dunne afwerking (zoals coating) kan hierdoor een aanvullend krachtoverbrengend vlies noodzakelijk zijn.

  Zorg dat de extra fermacell Gipsvezelplaat 15mm geschroefd/geniet is aangebracht en onderling met een lijmvoegmethode zijn bevestigd. Werkwijze als plaat-in-plaat bevestiging of rechtsreeks in de onderconstructie volgens hoofdstuk 2.4 van brochure fermacell Montagehandboek - Integrale oplossingen voor de totale binnenafbouw. Lijmvoegmethoden volgens hoofdstuk 2.7.

  Opmerking:
  In de handel zijn diverse vooraf met verwarmingsleidingpatroon aangebrachte gipsvezelplaten verkrijgbaar. Vraag fermacell naar de actuele leveranciers.

  Stand 2013
  Uniwarm Vorden  www.uniwarm.nl
  Technea variocomp  www.technea.nl
  Bouwpaneel

 • 25. Mag ik de nieuwe fermacell Voegengips 4H voor alle voegafwerkingen toepassen?

  Nee! Deze voegengips mag men alleen toepassen voor het afwerken van de AK-voeg en de lijmvoeg. Dus deze is NIET geschikt voor de openvoegmethode!

 • 26. Mag een fermacell wand en/ of plafond gestukadoord worden?

  fermacell Gipsvezelplaten zijn normaliter NIET geschikt om te stukadoren.
  Als men de wand bijv. schilderklaar wil hebben, kan men dit zeer goed bereiken door de wand alleen te finishen met de fermacell Kant-en-klaar finish. Deze brengt men tot maximaal 1 mm dik aan.
  Wil men toch een dikker systeem aanbrengen, mag dit tot MAXIMAAL 4 mm dik!
  Volg hiervoor de voorschriften van het desbetreffende product.

Bent u op zoek naar één of meerdere brochures van Fermacell BV? Ga dan naar ons Download-center.
Heeft u andere vragen over onze producten? Ons verkoopteam helpt u graag verder.
Indien u nog andere vragen of opmerkingen heeft, kunt u ook gebruik maken van het contactformulier.